Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади готвачи и сервитьори показаха знания и умения в Благоевград

5
Снимка: Биляна Славчева

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград бе домакин на Регионално състезание за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, част от Националното състезание на Министерството на науката  и образованието. Надпреварата се проведе в Учебния ресторант на гимназията, който е най-добре оборудваният в страната. Останалите градове, в които се провеждат регионални кръгове на състезанието са Хисаря и Габрово, а финалът ще бъде в София.

В надпреварата участваха 32-ма ученици от 10 до 12 клас от цяла Западна България, които бяха разпределени в 16 отбора. По график, 5 млади готвачи готвиха  в учебната кухня, а сервитьорите показаха своите умения в Учебния ресторант, пред професионално жури, съставено от кулинарни специалисти и сомелиери. Най-добрите, по 6-има участници в двете категории от трите регионални състезания, се класират за националния кръг. 

„Участието в подобни състезания дава възможност на работодателите да наемат професионално обучени кадри в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, а на участниците да покажат своите знания и умения, и да търсят успешна реализация. Доста от нашите деца, а и от други гимназии, след това продължават образованието си. Това означава, че трябва да се учиш цял живот, за да си най-добрият. А това, че те участват в такива състезания означава, че те вече са победители “ - коментира за Радио Благоевград Димитрина Иванова, директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград.

Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти. Сервитьорите пък, имаха по три отделни маси – основна, помощна, сервизна и отделно изложбена. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.

Според председателя на журито Михаил Марковски, целта на регламента на състезанието е да се обучат колкото се може повече ученици с професионални умения.

„Не да ги натоварваме с различни допълнителни и излишни неща, а да се акцентира върху това, което е най-важно и което очакват собствениците на ресторанти от един човек, който идва на работа. Още от утре да се самоорганизира, да е готов да носи чиниите и да обслужва клиентите. Бързо да бъде въведен в производствения процес. Много съм доволен от това, което виждам до момента. Участниците се справят страхотно“ – уточни Михаил Марковски. 

Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи.

„Подготовката ми траеше доста кратко в интерес на истината, но мисля, че ще се справя“ – сподели ученик от Благоевград, участник в състезанието за „Най-млад сервитьор“.

Фатиме е ученичка от Велинград, която за първи път участва в подобна надпревара. Въпреки вълнението тя бе сигурна, че ще се справи отлично. 

„Изключително добре подготвена съм и съм сигурна в своите умения. Трябва да презентираме вината и на чужд език, аз избрах на английски, мисля, че се справям много добре. Декантирането и презентацията на виното е цяло изкуство, но не се притеснявам, чувствам се достатъчно добре подготвена“ – коментира и Ади Котева, ученичка от Берковица.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Неотъпкана пътека“ за първи път и в Добринище

Това лято за първи път фестивалът за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека“ ще се проведе в Добринище. От 30 юли до 9 август Гоце Делчев, Ковачевица, Добринище и Кърпачево ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала за камерна музика. „Организаторите харесаха Добринище и нашето читалище, кандидатстваха по проект и се надявам..

публикувано на 30.07.25 в 11:27

Институциите на терен: Гасене, превенция и международна подкрепа

Министър-председателят Росен Желязков, заедно с екипа от Оперативния щаб, беше на терен в района с най-сериозния пожари в страната - този над село Илинденци, община Струмяни. Той подчерта значението на координацията между институциите и обяви, че човешкият фактор остава основната причина за възникване на огнената стихия.„Над 95% от пожарите се..

публикувано на 29.07.25 в 10:46

Ще направим оглед, за да се кандидатства за обезщетения на пострадалите домакинства при пожара

По-голямата част от пожара, разгорял се в събота вечерта в община Трън, вече е локализиран. Все още има активни огнища в горската част. Рано сутринта доброволци, пожарникари, горски служители и земеделци са били разпределени по местата, в които все още гори огън, но те са трудно достъпни за техниката. Затова и днес основно ще се разчита на..

публикувано на 28.07.25 в 12:59

Три дни Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението и младежкия порив

От днес до неделя Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението, младежкия порив и надеждата. За втора поредна година тук се провежда инициативата „Ела си в Благоевград“, която събира местни жители, гости на града и българи, живеещи в чужбина. Напук на юлската жега, събитието раздвижи градската сцена в типичен стил – големи дози от онези вибрации, които..

публикувано на 25.07.25 в 19:08

В пиковите горещини не пийте алкохол, заложете на лека храна и повече течности!

Екстремно високите юлски температури поставиха на изпитание и болни, и здрави. Какви са основните рискове за сърдечносъдовата система при пиковите горещини, какво трябва да бъде поведението ни? В предаването „Сюжети от деня“ на БНР-Радио Благоевград отговорите  потърсихме от доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна..

публикувано на 25.07.25 в 09:20

Единна методика за изчисляване на такса смет ще улесни общините

Общините все още чакат от държавата изработена ясна и единна методика за въвеждане на новите модели за изчисляване на такса смет, които трябва да заработят у нас от 1 януари 2026 година. Миналата година този процес беше отложен тъкмо поради липса на прецизна стратегия как навсякъде да бъде изчислявана такса смет. Сега отново няма яснота по кой път ще..

публикувано на 24.07.25 в 12:20

Експертно за имотите: Оферта „Само за частни клиенти“, защо това е нелоялна практика

Изразът „Оферта само за частни клиенти“ в обявите за недвижими имоти е синоним на нелоялна практика и крие опасности за клиента. Това е първата „сигнална лампа“, че не сте се доверили на правилния човек в имотния пазар. „Ако вие сте продавач и обявите своя имот в дадена брокерска агенция с подобен модел на работа, вие рискувате вашият имот да не..

публикувано на 24.07.25 в 11:58