Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади готвачи и сервитьори показаха знания и умения в Благоевград

5
Снимка: Биляна Славчева

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград бе домакин на Регионално състезание за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, част от Националното състезание на Министерството на науката  и образованието. Надпреварата се проведе в Учебния ресторант на гимназията, който е най-добре оборудваният в страната. Останалите градове, в които се провеждат регионални кръгове на състезанието са Хисаря и Габрово, а финалът ще бъде в София.

В надпреварата участваха 32-ма ученици от 10 до 12 клас от цяла Западна България, които бяха разпределени в 16 отбора. По график, 5 млади готвачи готвиха  в учебната кухня, а сервитьорите показаха своите умения в Учебния ресторант, пред професионално жури, съставено от кулинарни специалисти и сомелиери. Най-добрите, по 6-има участници в двете категории от трите регионални състезания, се класират за националния кръг. 

„Участието в подобни състезания дава възможност на работодателите да наемат професионално обучени кадри в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, а на участниците да покажат своите знания и умения, и да търсят успешна реализация. Доста от нашите деца, а и от други гимназии, след това продължават образованието си. Това означава, че трябва да се учиш цял живот, за да си най-добрият. А това, че те участват в такива състезания означава, че те вече са победители “ - коментира за Радио Благоевград Димитрина Иванова, директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград.

Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти. Сервитьорите пък, имаха по три отделни маси – основна, помощна, сервизна и отделно изложбена. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.

Според председателя на журито Михаил Марковски, целта на регламента на състезанието е да се обучат колкото се може повече ученици с професионални умения.

„Не да ги натоварваме с различни допълнителни и излишни неща, а да се акцентира върху това, което е най-важно и което очакват собствениците на ресторанти от един човек, който идва на работа. Още от утре да се самоорганизира, да е готов да носи чиниите и да обслужва клиентите. Бързо да бъде въведен в производствения процес. Много съм доволен от това, което виждам до момента. Участниците се справят страхотно“ – уточни Михаил Марковски. 

Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи.

„Подготовката ми траеше доста кратко в интерес на истината, но мисля, че ще се справя“ – сподели ученик от Благоевград, участник в състезанието за „Най-млад сервитьор“.

Фатиме е ученичка от Велинград, която за първи път участва в подобна надпревара. Въпреки вълнението тя бе сигурна, че ще се справи отлично. 

„Изключително добре подготвена съм и съм сигурна в своите умения. Трябва да презентираме вината и на чужд език, аз избрах на английски, мисля, че се справям много добре. Декантирането и презентацията на виното е цяло изкуство, но не се притеснявам, чувствам се достатъчно добре подготвена“ – коментира и Ади Котева, ученичка от Берковица.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

До две седмици ще бъде готова новата детска площадка в петричкото село Коларово

Предстоят финалните дейности по изграждането на детска площадка в петричкото село Коларово по проект „Обитатели на кестеновите гори“, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Идейното предложение е на кмета на селото Евгени Мицков, чиято цел е съоръжението да допринесе за по-добра визия на входа и изхода на селото, особено..

публикувано на 03.02.25 в 13:52

Туристически паспорт и дигитален пътеводител ще популяризират забележителностите в Петричко

Младите планинари от Петрич и техните ръководители имат пореден повод за гордост, благодарение на една много добра новина, с която посрещнаха началото на новата 2025 г. Проектът „Петрич без граници“ беше избран за финансиране след кандидатстване в екологична инициатива на една от големите търговски вериги в България. Целта на проекта е да се..

публикувано на 03.02.25 в 11:33

Винарският бизнес за мен е начин да продължа 200-годишната традиция

Винарни от Долината на Струма обявяват Дни на отворените врати. Общо 15 винарни от селата Хърсово, Зорница, Плоски, Генерал Тодоров, Капатово и други, където традиционно се отглеждат лозя, ще посрещнат своите гости в дните от 14 до 16 февруари. Събитието е посветено на празника на лозарите и винарите свети Трифон Зарезан. По време на празника..

публикувано на 03.02.25 в 10:52

Отново говорим за „шопска нация“

Темата е добре позната за сръбската политика. От поне два века насам. Това понятие е измислено от Илия Гарашанин още през 19-ти век с неговото „Начертание“. Тогава започва да се развива и идеята за македонизма. Целта е откъсването на българите от Северозапада и присъединяването им към други народи. Шопите са част от българското етнографско землище...

публикувано на 03.02.25 в 09:32
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: България трябва да влезе в еврозоната без риск за икономиката

БСП участва в управлението, с фокус върху конкретни политики, а не заради разпределението на постове. Това заяви в предаването "Събития и личности" Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и член на ЕП.  Той подчерта, че предстоящият бюджет и законодателната програма на правителството трябва да отразяват приоритетите на социалистите, сред които са..

публикувано на 31.01.25 в 11:46
Димитър Найденов

Димитър Найденов: ГЕРБ саботира приемането ни в еврозоната

Фискалната политика на новото правителство, коалиционните договорки и политическото противопоставяне в Народното събрание – тези теми бяха във фокуса на разговора с бившия депутат от "Продължаваме промяната – Демократична България" Димитър Найденов. Според него, ГЕРБ умишлено саботира приемането на България в еврозоната, като насочва..

публикувано на 31.01.25 в 11:28

Годината на Зелената дървена змия: Какво ни предстои и как да привлечем изобилието в нея?

За разлика от Григорианския календар, съблюдаван в повечето части на света, китайският е базиран върху движенията на Луната. Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. През 2025..

публикувано на 30.01.25 в 18:50