Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Горан Брегович ще звучи на South West Festival

Горан Брегович с Оркестъра за сватби и погребения ще се качат на сцената в Благоевград на 26 юни

Горан Брегович с Оркестъра за сватби и погребения ще се качат на сцената в Благоевград на 26 юни. 

Благоевград ще посрещне лятото с първото издание на South West Festival, на което големият босненски изпълнител Горан Брегович и неговият легендарен „Оркестър за сватби и погребения“ ще забавляват феновете на балканска музика в парк „Македония“ на 26 юни.

Горан Брегович е най-разпознаваемото лице на световната музикална сцена от Балканите. Той има сръбски и хърватски корени, а негов роден град е Сараево. Интересът на Брега към музиката се появява едва след като във втори клас бива изключен от курса по цигулка в музикалната школа. Негови приятели го учат да свири на китара, като с преместването си в различни гимназии, се присъединява към училищните групи. На 16-годишна възраст започва да се издържа сам като свири в механи, продава вестници и работи като строител. С навършването на пълнолетие талантливият Горан достига своя професионален разцвет с участието си в рок групата на Желко Бебек. Брега основава своя собствена група „Bijelo dugme“, която просъществува цели 15 години. Амбициозният музикант композира и музика за филми с изключителен успех, което открива пред него нови хоризонти като работата с култови изпълнители, какъвто е Иги Поп. Музиката на Брегович има южнославянско и циганско звучене, което му печели почитатели от цял свят. Брега заема специално място в сърцата на почитателите си в България с неговия „Оркестър за сватби и погребения", в който откриваме гласовете на две български народни певици.

На 26 юни изпълненията на Горан Брегович и Оркестърът за сватби и погребения подобаващо ще закрият на South West Festiva с балкамски ритми и много танци. Преди това публиката ще се наслади на трип хоп звученето на Mind Trips с завладяващия глас на Алекс Раева, фолклорните мелодии с модерни елементи на „Оратница“ и традиционния рок, смесен с български фолклор на “Балканджи“.

Старт на South West Festival (25 юни) ще дадат групата „Керана и Космонавтите“, соловите изпълнители от родната поп сцена Любо Киров и Мария Илиева, както и световноизвестната израелска певица Ищар.

South West Festival на 25 и 26 юни от 17:30 часа в парк „Македония“, Благоевград. Музикалният фестивал се организира от община Благоевград съвместно с Bulgarian Live Music.

Билетите са в продажба в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в OMV, зала Яворов в Благоевград, Технополис, Български пощи. Цените на билетите са: регулярен еднодневен 55 лева, регулярен двудневен 85 лева, Golden circle еднодневен 70 лева, Golden circle двудневен 110 лева.


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклорен флашмоб на Ансамбъл „Пирин“

С емоционален фолклорен флашмоб магическите гласове на Ансамбъл „Пирин“ огласиха площадното пространство пред МОЛ „Ларго“  Под диригентството на Латинка Костова хорът на емблемата на Благоевград и с гост - солист - перкусионистът Иван Цонков, изненада в неделния ден жителите и гости на областния център с изпълнения от репертоара на ансамбъла,..

публикувано на 30.06.24 в 16:46

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен". "Да пазим..

публикувано на 30.06.24 в 16:40

42.38% избирателна активност в село Теплен, към 16 часа

В село  Теплен се провежда балотаж на частичния вот за кмет на кметство, след като миналата неделя никой от тримата кандидати не събра повече от половината от гласовете на избирателите. До частични избори се стигна, след като ОИК – Хаджидимово прекрати правомощията на избрания на местните избори през есента на 2023 г. кмет, поради установяване, че не е..

публикувано на 30.06.24 в 16:23

Благотворителен футболен турнир по повод празника на МВР се проведе в Благоевград

ОД на МВР - Благоевград и Синдикална федерация на служителите на МВР организираха благотворителен турнир по мини футбол под надслов „С обич за децата, в памет на бащите герои“. Състезанието се проведе на 29 и 30 юни. Турнирът е ежегоден и е посветен на 5 юли, професионалния празник на МВР. Началото на благотворителната инициатива е поставено през 2004..

публикувано на 30.06.24 в 15:50

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от..

публикувано на 30.06.24 в 13:24

Обявиха частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

публикувано на 30.06.24 в 12:09

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че..

публикувано на 30.06.24 в 11:36