Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: България е в риск от стагфлация

България в момента изпитва глобален риск, който би могъл да се материализира  в риск от така наречената стагфлация, т.с трайно нисък или не достатъчно ускорен ръст на брутния вътрешен продукт, съчетан с висока инфлация“, коментира за Радио Благоевград финансистът Румен Гълъбинов. Според него паричната и фискалната политики трябва да бъдат различни от досега прилаганите, като „доста по-внимателно трябва да подходим към две неща: изкупуване на дълга и инвестициите, като за предпочитане е да имаме повече инвестиции“.

Румен Гълъбинов смята, че утвърдените с актуализацията на държавния бюджет мерки съдействат в известна степен за запазване на стандарта на живот и покупателната способност на българина. „Но без капиталови програми, без тези инвестиции за които говоря, трансформирането към повече социални програми, към социални плащания няма да съдействат съществено за ръста на брутния вътрешен продукт. А някои от тези мерки пряко влияят на паричното предлагане и може да се стигне до по-висока инфлацията, да действат повече проинфлационно, отколкото антикризисно“. 

Експертът прогнозира, че ако инфлацията в България продължи да се движи, така както от началото на годината, възможно е в края на 2022 година да бъдем неприятен изненадани  от инфлация на нива от 20%.Трябва да се съобразим и да наблюдаваме движението на лихвените проценти, особено  в еврозоната, трябва да се наблюдава внимателно пазара на труда и заетостта. Не трябва да допускаме да има задържане на търсенето и  спад на потреблението“, посочи още Румен Гълъбинов. 

По повод решението за приемане на Хърватия в еврозоната от първи януари 2023 година, Румен Гълъбинов припомни, че през юли 2020 година,  България и Хърватия заедно влязоха в чакалнята на еврозоната. „В Хърватия успяха да удържат инфлацията около 9% средно годишно ниво, което не се отличава много от 8.1%, колкото е в края на месец май на едногодишна база инфлацията в еврозоната. Така че ние с нашата 15.6% инфлация стоим по друг начин“. 

Интервюто с Румен Гълъбинов чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Евгени Мицков

„Народни игри на волята“ за празника „Димитровден - Денят на Коларово“

С богата двудневна програма ще бъде отбелязан тази година „Димитровден - Денят на Коларово“. Традицията е отколешна и е свързана с празника на черквата в селото, която носи името на Свети Димитър. „На Димитровден е храмовият празник на черквата в селото и от десетилетия празникът на Коларово се отбелязва точно на този ден. Богатата..

публикувано на 21.10.24 в 15:06

Представиха българско консервно производство на изложение в Швеция

Български компании, работещи в консервното производство, представиха страната ни на международно изложение в Стокхолм, Швеция. Традиционните зеленчукови консерви - лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти, привлякоха вниманието на посетителите на Изложбения център..

публикувано на 21.10.24 в 12:47

“Талантливото мече Мони” - книга с кауза, подкрепете я!

“Талантливото мече Мони” е детска книжка, която разказва за живота на Минка Кирилова - Мони . Изоставена в сиропиталище, когато е била бебе, тя не спира да мечтае за един по-добър живот и да се бори за него, подкрепена от Сдружението „Операция: Плюшено Мече“ чрез неговата менторска програма „Скритите таланти на България“. Днес Минка е трета..

публикувано на 21.10.24 в 09:52

Инициативата „Капачки за бъдеще“ - приключение с огромна човешка стойност

2 400 кг капачки, 300 кг кенчета и 1 460 лева от дарения – това е равносметката от есенната кампания „Капачки за Бъдеще“ в град Гоце Делчев. Информацията съобщи за Радио Благоевград Габриела Граматикова, координатор за града на  фондация „Капачки за Бъдеще“. „ Хората, които идваха, главно бяха учители със своите ученици, от детските градини, което..

публикувано на 21.10.24 в 09:48

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36