Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С български кораб до Антарктида – мисия възможна

Възможно е още тази есен българският кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ да отведе поредната българска експедиция до Антарктида. В това се надява лекарят Атанас Пелтеков, който вече 5 пъти е бил на ледения континент и се вярва, че отново ще има тази възможност. В продължението на разговора с него в рубриката „От ледовете на Антарктида до дълбините на океана“ по Радио Благоевград, той разказва за това, как минава един ден на българската база на остров Лиевингстън и защо е важно, България да има собствен кораб, с който българските експедиции да стигат до ледения континент.

Обикновено неделята е почивен ден на българската база, но не всяка неделя, защото това зависи от задачите, които имаме и от времето, за което трябва да ги изпълним. Иначе, един ден на базата преминава по следния начин – сутрешна закуска, с брифинг затова, днес какво трябва да свършим, като това е съобразено почасово с климата за деня – вятър, вълни, море, сняг, всичко това се съобразява. Това е до обяд, ако няма задачи, които изискват повече работа на терен. Следва обяд, малко зареждане на батериите, защото работата на открито и влажно е уморителна и тежка. След това, работа до 8 ч. вечерта. От 8 до 9 ч. трябва да хвърлим мръсните дреги да ги изперем и да се оправим. След 9 ч., вечеря докъм 10 ч. След това гледане на филми и клипове, слушане на музика и разговори, с чаша питие, например. Имаме специално обособени помещения, където можем да правим тези неща. Около 12 ч. през нощта това нещо приключва, защото на другия ден стартира същия процес“ – обяснява д-р Атанас Пелтеков, как преминава един обичаен ден на Антарктика.

Според него, понякога животът на българската база изглежда скучен, но това се променя, когато някой от учените намери откритие, непознато досега. Лекарят приключенец споделя, че не е невъзможно още тази есен, българският научно-изследователски кораб да стигне до Антарктида.

Корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ не е новина, а е постижение на нашата наука, военоморски сили, на нашата държавност, ако щете. Това е ново ниво на нашата наука, защото нашият кораб е научно-изследовалтелски, той е модифициран за това. Той дава възможност на място да се използват възможностите на лабораторията на самия кораб, тоест, дава възможност на нашите учени да стигат до точки на острова, до които не можехме да стигнем с надуваемите ни лодки. Така, че военоморските сили правят чудеса от храброст, за да може този кораб да излезе на вода в най-скоро време. Прогнозата е, че макар и трудно, имаме шанс още тази година българският кораб „Свети Свети Кирил и Методий“ да бъде в Антарктика. Лично аз стискам палци“ – сподели още лекарят антарктик.

На въпрос, дали той също ще бъде на този кораб, д-р Пелтеков отговори, че това е негово огромно желание, но решението зависи от хората, които се съобразяват с много неща, когато се сформира екип за базата.

Ще присъствам на Антарктика всеки път, когато ме одобрят за пътуване. Ако някой камък там бъде кръстен на мое име, ще е изключително постижение за мен на първо място, разбира се, второ за нашия град, със сигурност. Да не говорим за многообройните ми приятели и роднини, които знам, че изживяват всяко мое пътуване, като тяхно свое. Така, че това ще бъде и за тях“ – споделя с усмивка д-р Атанас Пелтеков.

„Благоевградската лудост и македонска жилка“ са онези неща, които провокират приключенския дух на лекаря и осмислят всяка негова „лудост“.  За новото му хоби – подводното гмуркане, ще ви разкажем в продължението на рубриката „От ледовете на Антарктида до дълбините на океана“, скоро по Радио Благоевград.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Атанас Пелтеков:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20

Съседите от Северна Македония сами провокираха скандала със знамето

Последният скандал със Северна Македония беше очакван. Това беше опит, и то успешен, да се провокира обществеността в Р Северна Македония и да се внуши на западните покровители на тази държава, че едва ли не България „иска да й пречупи гръбнака“ по думите на Християн Мицкоски. Това заяви в ефира на Радио Благоевград благоевградският историк Иван..

публикувано на 19.09.24 в 11:28

Кметът Сакарев: Добринище е жив град, едно добро място за живеене

На 22 септември  Добринище празнува освен Деня на националната ни независимост, но и своя градски празник, с който преди 18 години с президентски указ е обявен за град. Празничната програма е богата и включва футболен турнир за деца, водосвет в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, колоездене за деца, тържествено честване Деня на националната..

публикувано на 19.09.24 в 10:03

Пазарът на грозде в Благоевград: С 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо.  С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите. Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра –..

публикувано на 18.09.24 в 13:48

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03