Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметството – сградата с характер

Спомени за необикновения живот на архитект Лазар Парашкеванов, проектирал и построил сградата на старото кметство в Благоевград, разказа архитект Коста Сандев.  Това беше темата на първия от поредицата разкази в новата инициатива на регионалната библиотека „Д. Талев“ Благоевград „Недоизказани истории“. Архитект Сандев ни върна един век назад и разказа истории от живота и работата на този талантлив българин, сравняван с Леонардо да Винчи.

Лазар Парашкеванов е едно голямо име в българската строителна практика, архитектура и култура, много голямо име. Преди около месец в София имаше представяне на цялостното му творчество с изложба, с материали. Той беше оценен като една личност с национално значение“ – споделя арх. Сандев.

Лазар Парашкеванов завършва висше образование в Политехническия университет в Бърно, Чехия около 1920 г. Там получава две специалности  - архитектура и строително инженерство, т е. няма нужда от конструктори, когато започва да реализира проектите си. Образованието му е било на високо европейско ниво. „Той не остава в Европа, както по днешно време става. Учим там и там оставаме. Лазар Парашкеванов се връща в България. Тогава попада под влиянието на земеделците, защото е от такова семейство на земеделци от  село Хотница, Велико Търново. Там е роден, има четири сестри и по-малък брат. Фактически това му потекло може би го предразполага да приеме земеделските идеи на Александър Стамболийски и става негов близък приятел“ – коментира арх. Сандев и продължава: „Когато убиват Стамболийски, започват гонения на всички прогресивни хора. Лазар Парашкеванов също попада под тая злостна идея да се репресират прогресивните хора и е интерниран в Горна Джумая“. Лазар Парашкеванов тръгва за Горна Джумая с акредитационно писмо. Всеки друг на негово място би отворил писмото, за да види какво пише в него. Парашкеванов обаче не го отваря, пристига в Горна Джумая и веднага се представя на кмета Мечкуевски, на когото предава писмото.  Кметът разпитва младия мъж, защото вижда пред себе си един представителен човек, добре облечен, интелигентен, знаещ пет езика. Мечкуевски е впечатлен от Паршкеванов, който разказва, че е архитект, инженер. По време на разговора кметът отваря писмото, в което пише: „Приносителят на писмото да бъде ликвидиран!“ Мечкуевски къса писмото и го хвърля. Дава задача на Лазар Парашкеванов да направи план на центъра на града и да изработи проект за сградата на кметството. „И така, младият архитект първо разработва идеята за центъра, за тези много улички. Този център е много характерен. В нашия площад се вливат девет улици. Софиянци се хвалят с „Петте кьошета“. Ние имаме девет кьошета и по този начин се оформя площадното пространство. Нашият площад, това разкрояване на дребни улички е дело на Парашкеванов. Даже самата сграда е оградена от четири улици. Самата сграда е квартал.“ – споделя арх. Сандев. Той разказва, че цялото население на Горна Джумая участва в градежа. Всички мъкнат камъни с каруци, с волове, с каквото могат. Основите на кметството са дебели по един метър и те са каменни. Седем попа участват в освещаването на Първата копка.

Сградата на кметството в Благоевград е гордост за нас. Имаме такава сграда от този виден архитект, който е сравняван с Леонардо да Винчи“ – допълва още арх. Сандев.

 След работата си в Горна Джумая, Лазар Парашкеванов заминава за София. Негова е идеята за създаването на кооперативните жилища, участва активно в изработването на осветлението на София, избира мястото и прави проекта на стадиона „Герена“. Сградата на гимназията в Кочериново също е негово дело.

Видният български архитект Кръстев, когато вижда сградата на кметството в Благоевград, казва само две думи: „Сграда с характер“.

Днес в сградата на старото кметство се помещават различни институции. Сградата е със статут на Паметник на културата от местно значение.

Какво разказа още арх. Коста Сандев за живота и работата на видния български архитект Лазар Парашкеванов можете да чуете в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28