Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 80 години от разстрела на българския поет Никола Йонков Вапцаров. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война.

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателното поклонение по повод годишнината на Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата. Радев ще произнесе слово и ще отдаде почит пред лобното място на Вапцаров. 

В Благоевград също ще се проведе ритуал по полагане на цветя, с който ще бъде почетена годишнината от гибелта на Никола Вапцаров. Цветя на признателност ще бъдат поднесени пред барелефа на поета пред Драматичния театър, който носи неговото име. Церемонията започва в 10 часа.


По публикацията работи: Боряна Кърпачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министър Мария Павлова откри новия арест в Петрич

Министърът на правосъдието Мария Павлова официално откри новия арест в Петрич. Той се помещава в обновената сграда на бившата казарма. Там се намира и пробационната служба. Арестът бе изграден за близо година с норвежки средства, каза министър Павлова. Капацитетът на ареста е за 30 задържани лица. Средствата в размер на над един милион лева са..

публикувано на 18.06.24 в 17:59

Нестандартен открит урок в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград

Изключително атрактивен и нестандартен открит урок се състоя в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград.  Дворът на гимназията  се превърна в изискано чаено парти. Украсени маси, ленени покривки, сандвичи, сладки, поднесени изтънчено и много чай. Времето за чай се превръща във всеобща английска традиция. Такава традиция имат и учениците..

публикувано на 18.06.24 в 16:20

Спортен празник в Перник

Баскетболна надпревара, футбол 3х3 и традиционният велопоход ще се проведат в Перник по повод Международния олимпийски ден - 23 юни. Спортният празник, който е посветен и на започващата през юли олимпиада в Париж ще продължи два дни- събота и неделя, съобщават от общината. Любителите на баскетбола ще премерят сили в събота. Надпреварата ще се проведе в..

публикувано на 18.06.24 в 16:00

Пожарникари демонстрираха спасяване на пострадал рибар в Струма

Зрелищна демонстрация на спасяване във водите на река Струма направиха днес пожарникари от Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград. Огнеборците показаха квалификационното ниво и умения да се справят в една реална ситуация.  Спасителите се притекоха на помощ за сигнал за беда на рибар в река Струма...

публикувано на 18.06.24 в 14:40

Срядата: Ясна, тиха и гореща. Четвъртък и петък – облачета, но без дъжд

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В сряда ще бъде слънчево. Ще е почти тихо, в Източна България със слаб източен вятър. Горещо време с максимални температури между 33° и 38°, по-ниски по Черноморието, в София – около 33°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще бъде слънчево и ще духа бриз...

публикувано на 18.06.24 в 14:06

Село Баня се готви за празник

В първата събота на юли село Баня ще отбележи своя празник. По случай предстоящия празник читалището и кметството организират богата празнична програма, част от която е инициативата ,,Кмет за един ден" - за деца, които искат да разберат какво е да си кмет, как се управлява село Баня и каква е работата на кмета. Изключителна интересна е идеята ,,Я..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Ивет Горанова ще запали олимпийския огън в Благоевград

С факелно бягане ще бъде отбелязан Международният олимпийски ден в Благоевград. Инициативата ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа около езерото в парк „Бачиново“. Очаква се в нея да се включат над 100 участници - студенти от Югозападен университет ,,Неофит Рилски”, спортисти от спортните клубове, възпитаници на различни школи и ученици от..

публикувано на 18.06.24 в 12:32