Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една крачка към голямата цел Благоевград да създаде Музей за съвременно изкуство

  Крачка след крачка, година след година, Благоевград се приближава към една голяма  и реална цел – да създаде Музей за съвременно изкуство. Колекцията, събирана от 2014 г. и представяща широк спектър художници от различни поколения, става все по-голяма и привлекателна.

  На 19 юли в Градската художествена галерия при голям интерес беше открита изложбата от седмото издание на  Симпозиум по живопис – пленер 2022, с постоянно мото „Живописната технология в съвременното изкуство”, който отново е посветен на изразяването и откритията чрез живописната медия като носител на съвременни идеи и послания. Сред участващите осем автори, с оригинален почерк и постижения в съвременното изкуство, които оставят по две творби за колекцията са: Антони Райжеков, Гълъб Гълъбов, Елена Назърова, Мария Налбантова, Миа Момчилова, Пламен Бонев, Сашо Виолетов и София Грънчарова.

  Двигател на това дело и куратор е роденият в Благоевград художник и съвременен артист Сашо Стоицов, едно от най-добре познатите имена на българския авангард, който продължава и днес да изненадва с новаторски търсения в изкуството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Евгени Мицков

„Народни игри на волята“ за празника „Димитровден - Денят на Коларово“

С богата двудневна програма ще бъде отбелязан тази година „Димитровден - Денят на Коларово“. Традицията е отколешна и е свързана с празника на черквата в селото, която носи името на Свети Димитър. „На Димитровден е храмовият празник на черквата в селото и от десетилетия празникът на Коларово се отбелязва точно на този ден. Богатата..

публикувано на 21.10.24 в 15:06

Представиха българско консервно производство на изложение в Швеция

Български компании, работещи в консервното производство, представиха страната ни на международно изложение в Стокхолм, Швеция. Традиционните зеленчукови консерви - лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти, привлякоха вниманието на посетителите на Изложбения център..

публикувано на 21.10.24 в 12:47

“Талантливото мече Мони” - книга с кауза, подкрепете я!

“Талантливото мече Мони” е детска книжка, която разказва за живота на Минка Кирилова - Мони . Изоставена в сиропиталище, когато е била бебе, тя не спира да мечтае за един по-добър живот и да се бори за него, подкрепена от Сдружението „Операция: Плюшено Мече“ чрез неговата менторска програма „Скритите таланти на България“. Днес Минка е трета..

публикувано на 21.10.24 в 09:52

Инициативата „Капачки за бъдеще“ - приключение с огромна човешка стойност

2 400 кг капачки, 300 кг кенчета и 1 460 лева от дарения – това е равносметката от есенната кампания „Капачки за Бъдеще“ в град Гоце Делчев. Информацията съобщи за Радио Благоевград Габриела Граматикова, координатор за града на  фондация „Капачки за Бъдеще“. „ Хората, които идваха, главно бяха учители със своите ученици, от детските градини, което..

публикувано на 21.10.24 в 09:48

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36