Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години "Пирин пее"

На 30 и 31 юли в местността Предел ще бъдат отбелязани 60  години от първото издание на събора за народно творчество „Пирин пее“ 2022 година. За 16-ти път съборът ще събере над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград. В рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция. Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10 часа, каза на пресконференция областният управител Валери Сарандев.

Съборът „Пирин пее“ тази година ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, който ще бъде сред официалните гости през втория ден на програмата, която отново започва от 10 часа. Сред партньорите на организаторите е и Радио Благоевград. Валери Сарандев даде висока оценка на всички участници в организацията на събора.

Община Разлог е предвидила безплатен транспорт за желаещите да посетят събора, каза изпълняващият длъжността кмет Венцеслав Гърменов.

Традиционно в рамките на събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента Румен Радев, ще започне в 12.30 часа на главната сцена.

В организацията на събора и неговото провеждане се включва  и Охранителна полиция, каза нейният началник Страхил Анталавичев.

Създадена е необходимата организация на движение, като е предвиден обходен маршрут, увериха от Пътна полиция. Пожарната извършва проверка на обектите в района, която ще приключи в петък/29 юли/. Ще бъдат осигурени два екипа огнеборци.

Съборът за народно творчество „Пирин пее“ е най-популярната и най-масовата културна проява в Пиринския регион, намерила убедително своето присъствие в културния живот на България. За първи път съборът се провежда преди 60 години, през далечната 1962 г. Организатори на събитието са Областна администрация Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха изложбата „Младежите на България в Европейското семейство“ в Благоевград

Изложбата „Младежите на България в Европейското семейство“  беше открита на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Нейната цел е да насочи общественото внимание към младите хора. На 10 пана, на български и английски език, изложбата представя сравнителни данни за младите хора от 16 до 29-годишна възраст в Благоевград, България и в държавите от..

публикувано на 01.10.24 в 12:44

Задържаха четирима души след спецакция в Пернишко

Четирима са задържани по време на специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Спецакцията е проведена вчера. Целта на полицейските действия е била противодействие на битовата престъпност, търговията и употребата на наркотични вещества и техните аналози, подобряване на пътнотранспортната обстановка и..

публикувано на 01.10.24 в 12:30

Камерна опера изнесе концерт в Дома за стари хора в Благоевград

Камерна опера изнесе специално подготвен концерт в Дома за стари хора „Св. Петка“ в Благоевград.  Събитието е реверанс от оперните творци към възрастните хора, чиито Международен ден отбелязваме на 1 октомври. Програмата включваше класически произведения и арии от опери, изпълнени с майсторството на солистите Венера Мелеки, Денис Бояджиев,..

публикувано на 01.10.24 в 11:08

Две общински предприятия в Разлог с нови директори

Вследствие изпълнение на ангажиментите и задълженията по закона за публичните предприятия, бяха проведени конкурси на две от общинските публични предприятия- МБАЛ „Д-р Асен Велев“- Разлог и „Благоустройство и чистота“. Новият управител на МБАЛ „Д-р Асен Велев“, Магдалена Коцакова оглави болницата в Разлог след като спечели обявения за тази длъжност..

публикувано на 01.10.24 в 10:51

Започва новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще открие новата учебна година на 1 октомври от 17.30 часа на пл. „Народни будители“. Деца, ученици и родители ще имат възможността да се запознаят с преподавателите на школите и съставите към Центъра. Вратите на школите ще бъдат отворени за всички деца и ученици, желаещи да учат..

публикувано на 01.10.24 в 10:26

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:46

Затварят за движение улица в Благоевград

Община Благоевград уведомява, че днес, 01.10.2024 г. ул. „Мара Бунева“ ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства. Мерките се налагат във връзка с планов ремонт на ВиК на водопроводната мрежа в района. Ул. „Братя Иванови“ става двупосочна, а ул. „Братя Миладинови“, в отсечката от ул. „Менча Кърничева“ до „Мара Бунева“, става..

публикувано на 01.10.24 в 09:43