Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМ „Струма“ е най-мащабният проект с европейско финансиране в Благоевградска област

Директорът на Областния информационен център – Благоевград Бисер Младенов представи на пресконференция сравнителен анализ към края на месец юни, касаещ мястото, на което се намира област Благоевград, относно усвояването на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Данните сочат, че изграждането на АМ „Струма“ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е най-големият проект на територията на региона. Той е в размер на 736 млн.лв. и заема 57% от всички оперативни програми.  

След Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, се нарежда програмата за развитие на селските райони с 17% и оперативната програма „Региони в растеж“ с 9%.

Бисер Младенов каза, че Програмата за развитие на селските райони е най-голямата следоперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ с 39% от безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя в областта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двувековната черква „Св. Неделя“ в село Докатичево отвори вратите за храмовия си празник

Днес, когато православната църква почита паметта на  Света Великомъченица Неделя, миряни от община  Симитли посетиха  едноименния храм в село Докатичево за да уважат празника  на църквата. Божият дом е построен  в средата на XIX век в Църкварска махала  в селото . В архитектурно отношение представлява голяма каменна..

публикувано на 07.07.24 в 16:31

ДСБ предлага технически кабинет с третия мандат

"Демократи за силна България" предлага технически кабинет с третия мандат. Ръководните органи на "Продължаваме промяната" и на "Демократи за силна" България провеждат отделни свои заседания, на които една от обсъжданите теми е коалиционната политика. В резолюция от Изпълнителния съвет на ДСБ се казва, че формацията предлага на партньорите си в ПП-ДБ да..

публикувано на 07.07.24 в 12:21

Рок, опера и латино се преплитат в Летен уикенд в Благоевград

Пореден уикенд, наситен с различни музикални жанрове, подготвя Община Благоевград за жителите и гостите на областния център. Началото ще бъде поставено на 12 юли от 20.00 часа, когато на сцената на площад „Македония“ ще излязат солистите и оркестрантите на Камерна опера – Благоевград, за да поднесат компилация от най-доброто от Сезон 2024 г. на един..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Община Петрич събра и извози над 25 тона изхвърлени автомобилни гуми

Събирани от нерегламентирани места през последните две години стари автомобилни гуми се извозват до специализирани предприятия за рециклиране и оползотворяване. Гумите се съхраняваха при входа на депото за битови отпадъци край Петрич. Близо 250 тона е количеството, за което се създава организация по извозване. Част от гумите са събирани от служители..

публикувано на 07.07.24 в 10:42

Черквата „Света великомъченица Неделя“ в Сатовча отбелязва своя храмов празник

Неврокопският митрополит Серафим отслужва света литургия в черквата „Света великомъченица Неделя“ в Сатовча, съобщават от Неврокопската епархия. Храмът е  изградена преди 180 години.  На днешния ден отбелязваме и паметта на света Неделя. През 1954 г. Светият синод на Българската православна църква постановява втората неделя след Петдесетница да бъде..

публикувано на 07.07.24 в 10:11

Жълт код за жеги в 14 области

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 09:31

Монтират предпазен парапет на пешеходната алея до река Благоевградска Бистрица

В понеделник започва монтиране на предпазен парапет на пешеходната алея до река Благоевградска Бистрица при моста на кооперативния пазар (между ул. "Джеймс Баучер" и ул. "Крали Марко"), очаква се той да бъде готов до края на работната седмица. Алеята зад кооперативния пазар е едно от най-предпочитаните места за отдих, тъй като дърветата и реката правят..

публикувано на 07.07.24 в 09:06