Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил отбеляза 137-та годишнина от Съединението

5
Снимка: Радио Благоевград

В Кюстендил беше отбелязана 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред паметника "Булаир" в центъра на града се поклониха представители на областната и общинската администрации, политически партии, граждани.

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Днес от 18:30 чса пред читалище "Братство" в Кюстендил ще се проведе и празничен концерт с участието на симфониета Видин, с диригент Петър Димитров. В програмата са включени и изпълнение ня солистите: Дурата Лазо пиано (Албания), Светлана Иванова-сопран, Бойко Цветанов-тенор.

Работилници за деца, посветени на "Съединението на България и неговата защита" организират от Регионалния исторически музей в Кюстендил. Участниците в работилниците ще изработват карти на България, отразяващи случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Теоретичната част в работилниците включва учебни дигитални и печатни помагала, посветени на Съединението на България и неговата защита. Работилниците ще се състоят от 14 до 16 септември.

Снимка: Кирил Фалин, БНРСнимка: Кирил Фалин, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Полиция и жандармерия охраняват черешобера в Кюстендилско

Продължава специализираната полицейска операция за охрана на черешовата кампания в Кюстендилска  област. От днес в екипи са включени и служители на Регионална дирекция "Гранична полиция“ и жандармерията. Маршрутите на екипите са  съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъде увеличено полицейското присъствие в районите с черешови насаждения и около..

публикувано на 12.06.24 в 11:28

Празник на книгите в Благоевград

Празник на книгите събра десетки деца на Моста на влюбените в Благоевград. Приказни герои пренесоха малчуганите в чуден свят, изпълнен с приключения. Участниците бяха избрали откъси от различни литературни произведения, които представиха по артистичен начин пред своите връстници. Бе проведена и забавна образователна викторина, която..

публикувано на 12.06.24 в 11:18

Без нарушения на НВО по математика в област Благоевград

Днес се проведе националното външно оценяване по математика за десетокласниците. Изпитът започна в 8 часа. Неговата продължителност бе 90 минути. 2682-ма ученици се явиха на външното оценяване в 54 училища на територията на област Благоевград, каза за Радио Благоевград , Методи Попов от РУО. Изпитът е преминал без нарушения. Учениците са работили..

публикувано на 12.06.24 в 10:52

Театърът в Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама"

В началото на лятото Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама". Театралният афиш на културния институт за последния месец преди сезона на отпуските предлага най-добрите постановки, играни през творческата година. "Сега е времето да благодарим на нашите верни почитатели и да им подарим един билет за..

публикувано на 12.06.24 в 10:13

Конкурс за управител на Общинската болница в Дупница

Конкурс за управител на Общинската болница се провежда днес в Дупница. Кандидати за поста са временно изпълняващият длъжността д-р Стефан Николов и стоматологът д-р Бойка Боянова. Двамата участваха и в предишния конкурс през април, който се провали. Те не бяха допуснати до събеседване, след като конкурсната комисия не одобри управленските им стратегии...

публикувано на 12.06.24 в 09:20

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата..

публикувано на 12.06.24 в 09:16

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност от..

публикувано на 12.06.24 в 09:12