Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.
Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.
Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?
Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:
„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.
Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.
„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“ – уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.
По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.
„Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
След трагедията в курорта Елените отново видяхме колко тънка е границата между развитието на едно населено място и безразсъдството. Когато строителството навлезе там, където природата има свои закони, последствията понякога са тежки. „В целия този дълъг процес - от изготвянето на проекта до построяването на сградата, е важно водещи да бъдат моралът,..
Радио Благоевград бе сред медиите, които бяха отличени с приз за отразяването и съпричастността им към каузата, на която е посветена една много хубава родолюбива инициатива – Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, чието 12-то издание се проведе на 5 октомври. Тази година събитието се радваше на още по-голям интерес,..
Камелия Пешева и Бояна Василева, две сестри, който благодарение на своя талант и голямо сърце, преобразиха една от стените в детското отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Цветна стена със закачливи животни посреща болните дечица в приемния кабинет в отделението. Че изкуството лекува душата, твърди Бояна, която на драго сърце..
Шеф Лъчезар Чоткин e роден в дупнишкото село Червен Брег, но от малък се мести да живее и да се развива в чужбина. Прекарва 14 години в Милано, след това 4 години в британската столица - Лондон, където работи като трети главен готвач в 5-звезден хотел. Готвил е за световни звезди като принц Хари и Меган Маркъл, Карди Би и футболният отбор на Челси...
„Моето момче“ е пети сингъл от предстоящ нов албум, който ще бъде посветен на 30-тата годишнина на бандата. „2025 година е важна за нас. Започнахме я с паметен 30-ти рожден ден на Мери Бойс Бенд. Последва поредица от концерти, в които представяхме издадените си на винил албуми и ето че дойде лятото, а с лятото и една от най-чаканите срещи с..
България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес според данни на Евробарометър. У нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в биотехнологиите. Предприемачеството е начин на мислене и отношение към света, а успешният предприемач трябва да бъде любопитен, да търси решения на..
Регионалният съвет за развитие – Самоков обяви конкурс по повод 1 ноември – Деня на народните будители. В конкурса могат да участват ученици на възраст от 13 до 18 години. Задачата е да бъдат издире ни цитати, мисли и откъси, посветени на Самоков. Най-добрите предложения ще бъдат изписани върху пейки в Самоков и Боровец. Жури ще оцени..