Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.
Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.
Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?
Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:
„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.
Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.
„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“ – уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.
По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.
„Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
Добрите сърца - това е съвременна история за помощта и подкрепата към едно 14-годишно момиче, останало без дом и родителска грижа. Деяна е отличничка, учи в елитно училище, но живее в общежитие, но без средства за оцеляването си. Останала без дрехи, обувки, без джобни за храна. Няма лаптоп и интернет, без мобилен телефон за връзка с приятели и..
Всеки понеделник, между 17 и 18 ч, пенсионерският клуб в петричкото село Коларово се превръща в творческа работилница за деца, където малчуганите могат да развиват въображението и творческите си заложби, чрез различни образователни занимания. Те се ръководят от педагога Снежана Любенова, която сподели, че идеята е съвместна – на родителите и на..
Общинска администрация – Сатовча обяви началото на поредната благотворителна кампания за набиране на средства за деца сираци и деца с трайни увреждания, която за шеста поредна година се провежда под надслов: “Нека доброто продължи!“. Новото тази година е, че със събраните средства вече ще бъдат подпомагани и деца с трайни увреждания до 18..
Д-р Надежда Савова-Григорова е обиколила света, изследвала е културите на 77 страни, месила е хляб в едни от най-опасните квартали на планетата и е открила, че навсякъде по света хората се усмихват еднакво, когато споделят хляб. Д-р Надежда Савова-Григорова е антрополог, пътешественик и писател, жена, която не просто изучава културите, а ги живее...
„Отначало“ се казва новата песен на младата поп изпълнителка RIA. РИА сподели в ефира на Радио Благоевград, че вече си има банда. „Final Four” са група близки приятели. Китаристът Виктор Колев е познат от видеоклипа на „Intact“. На барабаните е Адриян Ибовски, а на баса – Филип Стоянов, чиито вокали чувате в „Отначало“. Всички те участват във..
„Хората имат право на чиста вода и прозрачна информация“ е призивът на Сдружение за достъпна и качествена храна във връзка с ново изследване на Greenpeace и PAN Europe, което разкри тревожни нива на трифлуороцетна киселина (TFA) – „вечен химикал“, който се натрупва в питейната вода в Европа. TFA е изключително устойчиво и..
Биографичната история с много драматични обрати и живот, посветен на борбата за Свобода описва в книгата „Разложката Райна княгиня“ авторът д-р Елена Чалгънова. Това е първата и единствена книга, представяща ролята на една будна и закърмена с патриотизъм и човеколюбие жена – Райна Каназирева. Тя е учителка и активен деятел и участник в..