Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград се включи в Световния ден на ходенето 2022

С пешеходен поход, който започна от началото на „Алеята на здравето“ в парк „Бачиново“ в Благоевград, започна събитието, посветено на Световния ден на ходенето. Инициативата е на Българска федерация спорт за всички (БФСВ) и е под патронажа на министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Десетки участници от Благоевград се включиха в пешеходния преход, който достигна до езерото в парк „Бачиново“.

„Тъй като нашите деца прекарват изключително много време пред компютрите, лаптопите, телефоните, заети са много с подготовка на уроците, хубаво е да има моменти, в които да ги провокираме да излязат сред природата, да се движат, да бъдат заедно и да общуват по един по-различен начин от този, по който се общува в интернет. Това е смисълът на инициативата Световен ден на ходенето“, каза за Радио Благоевград Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград. Тя уточни, че Общината е партньор на Министерството на младежта и спорта и ще продължи да подкрепя всяка дейност, свързана със здравето и развитието на младите хора. 

„Община Благоевград много държи на инициативи, които подкрепят здравословния начин на живот. Всичко, което правим, е около това да даваме възможност на младите хора да спортуват, да се движат, и няма нищо по-хубаво от това по естествен начин, а именно ходенето, да ги изведем навън, да бъдат сред природата“, допълни пред Радио Благоевград експертът, „Младежки дейности и спорт“ към Община Благоевград, Румяна Станоева.

Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по "Програма за развитие на спорта за всички" на ММС, и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население "БУЛФАР’2021 – 2024". Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето като физическа активност, и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.


По публикацията работи: Снежина Цветанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 10:56

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ, пише БНР.  Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум:  "Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в..

публикувано на 27.06.24 в 10:28

Паркът за мечки в Белица отваря врати с променен маршрут и условия за достъп

Паркът за мечки в Белица ще отвори врати за посетители на 1 юли, но с променен маршрут и условия за достъп.  С кола посетителите ще могат да стигнат до увеселителния парк, който се намира в близост до защитеното убежище за мечки. Оттам ще могат да продължат само и единствено пеша до парка през обходна горска пътека за около 30-40 минути...

публикувано на 27.06.24 в 09:57

Демонстрация на програмиране и управляване на роботи в Разлог

MindHub Разлог, с любезното съдействието на Община Разлог, организират за първи път открита демонстрация, за да покажат вълнуващия свят на програмирането за деца чрез интерактивни дейности и занимания. В Парка при езерото в Разлог на 30 юни (неделя) от 9.30 до 13.30 часа, децата могат да се запознаят с роботи и да открият нови хоризонти за..

публикувано на 27.06.24 в 09:45

Градушка с големина на орех нанесе щети в община Гърмен

Градушка с големина на орех,  паднала късно снощи, нанесе щети по пътища и земеделска продукция в община Гърмен.  Най-засегнати са селата Рибново, Гърмен и Дебрен.  Унищожена е земеделска продукция, а в цялата община има свлачища и затворени пътища.  Поражения има и по сградата на общинската администрация. Градушката е нанесла щети по покрива на..

публикувано на 27.06.24 в 09:31

Тръгват електробусите за Картала

От петък (28 юни) започва изпълнението на автобусното разписание по новоразкритата междуселищна линия – Благоевград – ски зона „Картала“. Тя ще се изпълнява в два периода през годината, а именно от 15 май до 15 септември и от 15 декември до 30 март. През летния период автобусите ще тръгват по разписание, както следва: -петък - тръгване от..

публикувано на 27.06.24 в 09:19

Облачно и дъждовно време

Днес в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и временни усилвания на вятъра. Има условия за градушки. В източната половина на страната ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Преобладаващите максимални температури ще са между 28° и..

публикувано на 27.06.24 в 07:00