Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици с конкурс-рецитал в Деня на народните будители

  Младежкият парламент в Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград организираха конкурс-рецитал по повод Деня на народните будители. В Младежкия дом на областния център любителите на българската поезия се насладиха на великолепни изпълнения на ученици, които рецитираха стихотворения на бележити български поети.

  Преди събитието кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, представители на областната администрация, културни институции и граждани поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев. Възпитаници от детските школи по изобразително изкуство към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград подредиха изложба с авторски творби на народни будители.

 „Заставайки пред микрофона на този поетичен конкурс се чувствам много развълнуван, защото когато бях на вашите години участвах в такива конкурси. Още помня стихотворението  „Земя“ на Георги Джагаров, с което се представих. Будител може да бъде всеки – и вие сте такива, няма значение възрастта. На този уникален празник, който е чисто български, можем да говорим за книжовността, за свободата, за морала – за всичко, от което има нужда нашето общество“ – това заяви в приветствието си към участниците в конкурса кметът на община Благоевград Илко Стоянов.


  Учениците от Младежкия парламент се показаха като отлични организатора на конкурса и съпътстващата програма, свързана с него – с необходимата отговорност и всеотдайност – категорични бяха участниците и гостите на конкурса.

  „За нас е гордост да организираме конкурса и да видим, че успяваме да  мотивираме все повече млади хора да се докоснат до българската поезия“ – каза Мартин Станоев, председател на Младежкия парламент.

  Експертът по български език и литература Любима Димитрова коментира за Радио Благоевград художествената интерпретация на стихотворенията, представени от учениците в конкурса: „Като художествена интерпретация има много силни изпълнения. Регламентът включва българска поезия и литература, свързана тематично с деня на народните будители и съвременна поезия. Оценявам някои от изпълненията като много добри. Уменията на учениците да  предадат чувства, отношение, емоция. Децата имат усещане за поезията. Ние виждаме тези ученици като бъдещите граждани. И както Гьоте казва „Бъдещето на една нация зависи от това, какво мислят нейните млади хора“.



Репортаж на Лалка Радкова
Аудио файлът е със субтитри



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Избирателната активност към 11:00 часа в Кюстендил е 7,76 на сто

Избирателната активност в изборите за Народно събрание към 11:00 часа в област Кюстендил е 7,76 на сто. Гласували са 9 861 души, съобщи председателят на  от Районната избирателна комисия Венцеслав Механджийски. За европарламент в деветте общини в региона правото си на глас са упражнили 9 732  души, което е 8,71 процента.  Към същия час на изборите..

публикувано на 09.06.24 в 13:40

Избирателната активност в Перник към 11.00 ч. е 8,3% за НС

8.3 процента от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. До урните са отишли 8714 от гласоподавателите. Те са с над 1200 по- малко в сравнение с упражнилите вота си в първите 4 часа на изборите през април миналата година. Избирателната активност за Европейски парламент е 7.8 % и е почти същата както на предходните..

публикувано на 09.06.24 в 12:48

Галъп: 10% избирателна активност към 11 ч.

10% е избирателната активност към 11 ч. днес. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. Към 9 ч. днес беше измерена 4% избирателна активност. "Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа По-голям е интересът - и медийният, и..

публикувано на 09.06.24 в 12:31

Над 8 000 души са гласували в Област Перник

8.3 процента от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. До урните са отишли 8714 от гласоподавателите. Те са с над 1200 по- малко в сравнение с упражнилите вота си в първите 4 часа на изборите през април миналата година. Избирателната активност за Европейски парламент е 7.8 % и е почти същата както на предходните..

публикувано на 09.06.24 в 12:30

Изрядните членове на СИК ще получат по 25 лева допълнително възнаграждение

Изборният ден в област Благоевград е  започнал нормално, въпреки някой текущи проблеми – коментира на първата за деня пресконференция, председателят на РИК – Благоевград, Мартин Бусаров. В 4 секции сутринта не са се явили председател, секретар и двама членове, които са били  своевременно заменени с други. Друг голям проблем е масовата смяна на..

публикувано на 09.06.24 в 12:22

7,73% избирателна активност в община Дупница

7,73% е избирателната активност до 11часа в община Дупница.  За народни представители вече са гласували 3 059 души, а за евродепутати – 2 855. За сравнение, на предишните парламентарни избори до същия час активността е била 8,16%. Най-активни традиционно са избирателите в малките села. В Крайни дол правото си на вот са упражнили 37% от жителите, в..

публикувано на 09.06.24 в 11:35

4 % е избирателната активност към 9 часа

4 % е избирателната активност към 9 часа, малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %,съобщи за Радио Благоевград Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1. Избирателната..

публикувано на 09.06.24 в 11:13