Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Захариева: Иска ми се да има мир и любов между човеците

Пожелавам светло бъдеще, каквото и да означава и както и да го разбира  човек, но ми се иска да има мир и любов между човеците. И на първо място - мир“, това пожела на слушателите на Радио Благоевград и на себе си Надежда Захариева в деня на своя рожден ден. Тя е родена на 3 ноември в Радово, Трънско, но е израснала в град Сандански, откъдето е първият и детски спомен, първата съзнателна глътка въздух, както казва самата тя - там е роден духът и. „Децата са на работа, внуците - на училище затова ще се съберем да честваме моя рожден ден в събота. Вярно съвпада със Задушница, но тъй като и нашите близки,  които ги няма, са винаги около нас, ние ги обичаме и говорим за тях, просто ще отбележим и Задушницата, като им отлеем по глътка вино и ракия. Да се види, че не сме ги забравили, а след това  ще празнуваме и моя рожден ден“.

Името на Надежда Захариева е неразривно свързано с това на поета Дамян Дамянов. Тя е негова съпруга и майка на трите им деца. „Тогава нямаше такова понятие, но животът ми беше като на личен асистент, но не само.. Аз се постарах да бъда съпруга от типа на майка ми. Като всичко, което трябва да прави една добра съпруга, да го правя като нея. Освен това се наложи да бъда и шофьор, машинописец, бях и добра готвачка, майка на децата. Не ме е срам да кажа съпругата, защото това е много голяма отговорност и смея да кажа, че едва ли друга дама  би се справила с тази отговорност“.

Първото си стихотворение Надежда Захариева написва в седми клас и то е публикувано във вестник „Пиринско дело“, излизал в град Благоевград. „Много народ мисли, че Дамян Дамянов ми е писал стиховете. Заради Дамян Дамянов имаше опасност да спра да пиша стихове, защото българският народ реши, че съм кариеристка, златотърсача и  той ще ми пише стиховете. Аз тогава много се притесних и 15 години не си издадох стихосбирка. Първата ми книга излезе, когато и трите ми деца бяха вече родени. Но това не означава, че не съм писала през това време“, споделя именитата ни поетеса. Тя е автор на повече от 20 стихосбирки, на  няколко романа и на текстовете на песни, изпети от най-големите имена на българската  поп и фолк музика.

От години Надежда Захариева е член на журито на емблематичния фестивал „Пирин фолк“  в град Сандански. „Признавам си, че понякога може би съм голям цербер, но имам чувството, че  участниците, които пишат, винаги искат да получат първа награда, като има думата Пирин, Сандански, името на комита или думи за нашите съвременни гурбетчии. Безспорно има нужда от такива текстове, само че това дава еднообразие и фестивалът губи.....Струва ми се, че тези хора, които пишат, не познават богатството на българските песни от Македонската фолклорна област. За всичко се пее в македонската песен. Няма емоция, няма страдание, няма радост, няма шега, които да не са възпети.“

Радио Благоевград честити рождения ден на Надежда Захариева с пожелания да бъде здрава и дълголетна, да се радва на добри дни, на деца и внуци, на още обич и признание.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19