Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър Иван Демерджиев: До две седмици приключват проверките за полицейския чадър по случая „Семерджиев“

Дисциплинарните производства по случая с полицейския чадър над Георги Семерджиев вървят към приключване. Случаят вече е затворен и ще бъдат наложени различни по вид и тежест наказания над провинилите се служители. Това заяви министър Иван Демерджиев днес в Благоевград, където участва във военен ритуал в памет на загиналите български воини в Междусъюзническата война и Първата световна война.

Резултатите от проверката на строителството на магистрала „Тракия“ ще бъдат обявени през следващата седмица. Според вътрешния министър, „както количеството на работата е силно занижено, така и вложените материали не са това, което трябва да бъде. Във всяко едно от нивата на настилката има некачествени материали“.

Демерджиев коментира и разследването на инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи. Там са констатирани тежки, драстични нарушения.

„Уведомих първо семействата на загиналите полицаи. Установихме всички отговорни. Ако има нещо позитивно е, че има коренна промяна в много отношения – по отношения на тактиката, по отношение на действията. Има изградени нови КПП-та. Повече от месец не е влизал автомобил с мигранти в Бургас. Изключително сериозно обучение на кадрите си провеждаме там. Това се вижда и се оценява. Жалкото е, че платихме изключително висока цена“, заяви Иван Демерджиев.

Той допълни, че бившият директор на полицията в Кюстендил е понижен заради нерегламентирани срещи с политици, но отказа да назове на каква служба е назначен Светослав Григоров.

По-рано днес вътрешният министър участва във военния ритуал, с който бе отдадена почит на българските воини, дали живота си за свободата на България и Горна Джумая в Междусъюзническата и Първата световна война.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за успокоение душите на загиналите.

Церемонията се състоя пред паметника костница в стария гробищен парк в Благоевград. Минута мълчание, сведени глави и думи на признателност белязаха събитието навръх Архангелова задушница.

Силни думи на признателност изказа министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Днес отдаваме почит на всички онези достойни български воини, които изписаха с кървави букви сакрални думите свобода, обединение и независимост. В този паметник в земята на Пиринска Македония, която те защитиха с живота си, са положени тленните останки на исторически безсмъртните 581 български офицери и войници, защити майка България и Горна Джумая“, подчерта министър той.

Паметникът-костница бе реставриран през 2019 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Концерт на група "Тангра" в Благоевград

Тази вечер легендарната група „Тангра“ ще изпълни голяма част от златните си хитове в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград.  Рок музикантите са подготвили специална селекция от своя репертоар, съобщава на фейсбук страницата си Община Благоевград. Концертът започва в 19.30 часа. Входът е свободен!

публикувано на 06.10.24 в 15:26

Димитър Бръчков: Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ е гордост за община Петрич

Кметът поздрави участниците в XI НТП „По стъпките на Самуиловите воини“. Проявата организира сдружение „Млад планинар“. Тази година Самуиловите поклонници бяха около 1 500 – деца, ученици, възрастни от цяла Югозападна България. Всички положиха цветя на паметника на цар Самуил. С патриотичен дух изминаха разстоянието от Националния парк-музей..

публикувано на 06.10.24 в 14:43

В Петрич представиха факти за живота на цар Самуил

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил и  българската държава от ранното Средновековие бяха представени  на международна научна конференция в Историческия музей на град Петрич.  Научният форум се провежда под патронажа на Президента Румен Радев  и е по повод  хиляда и десетата годишнина от смъртта на великия български цар. Учени от Германия, Русия,..

публикувано на 06.10.24 в 12:37

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води на..

публикувано на 06.10.24 в 12:30

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени от страната и..

публикувано на 06.10.24 в 09:02

Туристически поход "По стъпките на Самуиловите войни" организират днес

Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“ е част от събитията за отбелязване на 1010 –годишнината от смъртта на цар Самуил. Походът ще се проведе тази неделя. Организатор е сдружението „Млад планинар“. Община Петрич създава организация за превоз на  ученици и учители до НПМ „Самуилова крепост“, където е сборният пункт за..

публикувано на 06.10.24 в 08:18

Облачно време

Днес  ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 12° и 17 градуса. Максималните температури ще са между 16° и 21°, малко по – високи в югоизточните райони до 24°-25° градуса...

публикувано на 06.10.24 в 07:44