Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Разлог не избра нов главен лекар на болницата

На извънредната сесия на Общинския съвет в Разлог не бе избран нито един участвалите в процедурата за нов главен лекар.

Представители на медицинското съсловие, служители на болницата в Разлог дойдоха в началото на заседанието и реагираха изключително остро и бурно на предложението за поста да бъде избран, класирания на първо място с оценка над 5.00 Янко Кочев.

При дебатите и изслушванията се стигна до размяна на обиди, квалификации към председателя на комисията д-р Георги Димитров, както и други нелицеприятни изказвания, които преминаха границата на добрия тон и на няколко пъти се наложи зам.-председателят на Общинския съвет Петър Попов да се намесва за да има ред в залата.

Председателят на избраната комисия по избор, както и нейните членове присъстваха също в залата и бе показана презентация с основните моменти от представянето на тримата кандидати.

Според медицинския персонал на болницата, има сериозни притеснения в професионалната компетентност и умения за ръководене на здравно заведение на избрания на първо място, и те изразиха несъгласие той да заеме поста управител с опасението, че може да се стигне до фалит на здравното заведение. Освен това не са съгласни и със състава на комисията по избор, който според тях е причина да не бъде издигнат нито един кандидат от болницата.

За да се успокои напрежението вр.и.д.кмет Венцислав Гърменов предложи 15 минути почивка. Проведени бяха разговори, консултации между членовете на Общинския съвет от различните политически партии.


Зам.-кметът Иван Гюров в емоционално слово каза, че изборът е проведен по всички законови правила и изисквания, и коментира:
„Може би закъсняхме с някои консултации, които трябваше да се направят, а това доведе до напрежение – сред лекари и служители, сред обществото“. Той бе категоричен, че нито общинска администрация, нито Общинският съвет е против лекарите, и предвид това, колко е важно – новият управител да работи в съгласие и екипно с всички в болницата и местните органи на властта. Подчерта, че се вземат предвид изказаните сериозни съмнения за качествата на избрания кандидат, без по никакъв начин да се омаловажават неговите качества и умения.
Коментира и работата на досегашния управител д-р Божидар Велев, който е начело на болницата в Разлог 25 години, както и усилията, които е полагал, за запазване на здравното заведение през годините и неговото развитие. Иван Гюров поднесе и извинения на председателя на комисията д-р Георги Димитров, срещу когото бяха отправени с нищо несвързани с казуса обидни квалификации, свързани единствено с неговата младост.


Общинският съветник д-р Радко Тумбев предложи да не се гласува предложението на комисията. То бе прието от местния парламент.

До провеждане на нов конкурс и избор на нов директор болницата ще бъде управлявана от д-р Радка Божикова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложба с творби от Международния пленер по живопис „Арт студио 2024” бе открита в Перник

Проявата предшества празникът на града, който се чества на 19 октомври.  Десет художници от България, Сърбия и Турция участваха в тазгодишното 27-мо поред издание на пленера. В продължение на една седмица те рисуваха край бреговете на язовир „Слаковци”. Създадените от тях творби са подредени в галерия „При кмета”. „Този пленер започна с една далечна..

публикувано на 08.10.24 в 19:50

Разследват кражба в село Кулата

Под ръководството на Районната прокуратура – Благоевград, Териториалното отделение – Петрич, се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършена кражба. Установено е, че на 04.10.2024 г. от къща в с. Кулата, община Петрич, били отнети парична сума в размер на 3000 лева, различни по вид накити от бял и жълт метал, както..

публикувано на 08.10.24 в 16:20

Гласуването зад граница: 719 избирателни секции в 57 държави

За предсрочните избори ще бъдат открити 719 секции зад граница в 57 държави. Днес изтича срокът за тяхното образуване от ръководителите на дипломатическите и консулските ни служби. Секции за гласуване извън дипломатическите представителства в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария Цветозар Томов, заместник- председател на Централната избирателна..

публикувано на 08.10.24 в 15:32

Зърнопроизводителите искат спешна среща с финансовия министър

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т.нар. украинска помощ. Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите е провел събрание, на което регионалните структури са взели единодушно решение да настояват за такава незабавна среща. Асоциацията..

публикувано на 08.10.24 в 14:23
Мирослав Стоицев

Заместник-кметът на Перник Мирослав Стоицев ще бъде освободен от поста

Зам.-кметът на Перник по строителство Мирослав Стоицев ще бъде освободен от поста си. Това е първата по-сериозна кадрова промяна в екипа на Станислав Владимиров, част от който при спечелването на първия мандат бе и Мирослав Стоицев.  Тежкият ресор и натрупаното напрежение покрай извършваните ремонтни дейности в града са в основата на взетото решение,..

публикувано на 08.10.24 в 14:15

Електромобилисти и ентусиасти се събраха в Банско

Банско беше домакин на мащабното събитие, събиращо собственици на електрически превозни средства от цялата страна. Електромобилисти и ентусиасти се събраха, за да обменят опит и идеи за използването и популяризирането на електрическите автомобили. Събитието се проведе на 5-ти октомври на улица ,,Охрид“ и събра над 100 участници, от които..

публикувано на 08.10.24 в 11:50

Нощ на прилепите в Благоевград

 За девета поредна година Регионалният исторически музей - Благоевград е част от инициативата „Международна нощ на прилепите“. "Мисията ни е да покажем, колко важни са прилепите и защо трябва да ги пазим.  Заедно с нашите приятели от сдружение „Зелени Балкани“ ще разкрием интересни факти за прилепите", обясниха от културния институт.  На 10 октомври..

публикувано на 08.10.24 в 11:18