Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логодажки баби замесиха шарен хляб

Небеизвестните Логодажки баби разкриха тънкостите при замесване на традиционния местен шарен хляб, характерен за село Логодаж. 

Облечени в народни носии и с помощта на деца от Народно читалище „Иван Чаушки“, с. Логодаж, те демонстрираха как се оформят  различни фигури върху питата. 

Благоевградчаните, присъстващи на срещата, разбраха, че хлябът се нарича "шарен" не защото е в различни цветове, а защото е покрит с елементи, пресъздаващи българския бит и култура.

Освен това бяха разкрити и тайни около приготвянето на т.нар. „мъжко“ и „женско“ колаче.

Логодажките баби и децата от читалището поведоха и народни хора в Коледното градче, към които се присъединиха и зрители на демонстрациите.

Проявата е част от празничната декемврийска програма, организирана от Община Благоевград – „Да бъдем заедно на Коледа“.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Анатоли Митов

Оставки в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Началници на отделения в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник подават оставки заради готвена смяна на директора на здравното заведение д-р Анатоли Митов. В подкрепа на д-р Митов е стартирана подписка, медиците са готови и на протест. Оставки към момента са подали шефовете на АГО д-р Ивайло Лазов, на неврологично отделение д-р Даниела Стойчева и на Детско..

публикувано на 03.07.24 в 12:25

Обучение на ръководните екипи на ВиК Благоевград

Съвременна система с възможност за дигитално управление и контрол беше презентирана пред ръководния персонал на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. Тя е предназначена за откриване на течове по водопроводните мрежи и намаляване на загубите на вода. Другият ефект при въвеждането на модерната техника е локализирането на местата с..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Седмокласник от 3 ОУ в Благоевград с максимум точки на матурата по математика

По-високи резултати имат седмокласниците в област Благоевград на матурите тази година в сравнение с миналата.  Това сочат данните на Регионалното управление на образованието/РУО/.  От явилите се близо 2800 ученици на матурите, 188 от тях имат резултат над 85,5 точки от максимума 100 побългарски език и литература /БЕЛ/, а 123-ма са със същия отличен..

публикувано на 03.07.24 в 11:07

Откриват паметна плоча на преселниците от Зарово в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от с. Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 06 юли 2024 г. от 10.30 часа до Младежки дом – Благоевград. На 17 юни 1913 г., още в..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние

Вчера следобед минаващи по пътя между селата Ваксево и Тишаново виждат сърна в безпомощно състояние. Животното най-вероятно е ударено от автомобил и изоставено в крайпътна канавка. Хората подават сигнал на 112, който е предаден в Държавно горско стопанство – Невестино. Към мястото тръгват служители на стопанството и директорът инж. Кирил Иванов...

публикувано на 03.07.24 в 10:42

Условна присъда за подсъдим причинил леки телесни повреди на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил определи наказание "лишаване от свобода" за срок от осем месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години, по отношение на обвиняем, който се призна за виновен, за причиняване на лека телесна повреда на трима служители на МВР – Кюстендил. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна..

публикувано на 03.07.24 в 09:34

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до..

публикувано на 03.07.24 в 09:29