Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви мерки искат българите за повишаване на раждаемостта?

Какво показва последните проучвания за нагласите на българите към създаването на семейство и раждаемостта в страната ни и кои са политиките, които могат да доведат до промяна?

Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родители са мерките, които според българите ще повишат раждаемостта, това сочат резултатите от представително проучване на БАСП за позитивните политики, които биха повлияли на естествения прираст и емиграцията. По поръчка на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) проучването е извършено от KANTAR, като е проведено през август сред извадка от 836 души.

Анализът на проучването идва след представяне на резултатите от националното преброяване, изнесени през октомври, които показват, че населението на България е намаляло с 844 хиляди души. Само за последното десетилетие 344 хиляди българи са напуснали страната, а отрицателният естествен прираст е минус близо 501 хиляди.

Сред включените в проучването на БАСП мерки, насочени към повишаване на раждаемостта, с най-висока подкрепа сред анкетираните е въвеждането на гъвкаво работно време за родители с малки деца. На второ място се нарежда удвояване на платения отпуск за родител с дете до 12-годишна възраст. 

Ето какво сподели в ефира на “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация за семейно планиране:

“Знаем, че от години имаме отрицателен прираст на населението и не се случва само в България, а и в цяла Европа. Нещото, което допринася за проблема у нас е емиграцията. Не можем да кажем, че не се раждат деца на нашето население, но голяма част от тях не се раждат тук. Поради това има пакет от мерки и неща, които биха могли да се случат, за да може тези млади семейства и млади хора, които живеят тук да останат и да раждат деца.“

“Хората не очакват еднократни актове, в които да им се направи голяма помощ. Те очакват подкрепяща среда. Тази среда не се гради лесно и не е въпрос на еднократни суми, а е въпрос на целенасочена стратегия и държавна политика“, посочи още тя в интервю за БНР. 

Какво би направило България по-атрактивна за младите семейства?

“У нас майчинството е едно от най-дългите, това е една позитивна мярка. От друга страна, хората не чувстват достатъчно сигурност, защото нямат сигурност в работата и доходите.

Една позитивна мярка би била да се продължат политиките в посока на това майчинството и то да може да бъде поделяно от майката и бащата. Различни са очакванията и нагласите в София и в другите градове. В София това, че няма детски градини е проблем, извън София не е проблем. Но извън столицата е проблем това, че работодателите винаги намират някаква вратичка в закона, за да не подкрепят жената, която излиза в майчинство. Поне това е усещането на хората“, казва още тя. 

Според нея друга идея, върху която може да се помисли, е облекчаване на условията за кредит при младите хора с деца. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма превишаване на показателите при направените полеви измервания на река Струма в района на Перник

При извършената на място проверка не са установени отклонения от нормите, съобщават от РИОСВ- София. След сигнал от кмета на Перник за поредното замърсяване на река Струма, която вчера следобед потече в оранжево, рано тази сутрин експерти от екоинспекцията, Басейнова дирекция Западнобеломорски район  и Изпълнителната агенция по околна среда,..

публикувано на 27.09.24 в 18:19

Режим на водата в селата Струмяни, Микрево и Драката

Поради намалено количество вода, постъпващо към резервоарите на селата Струмяни, Микрево и Драката, се налага въвеждането на режим на водоподаването. Това се дължи на намаляване на постъпващата вода от водоизточника.  Режимът се въвежда  от 28 септември 2024г. до нормализиране на ситуацията.  График за спиране на водата:  Делнични дни от 23:00 часа до..

обновено на 27.09.24 в 18:03

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17

Кметът Бръчков представи Петрич на форум „Бранд България – Чудесата на Юнеско“

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство" - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. Това беще и първи форум за предстоящото домакинство на..

публикувано на 27.09.24 в 15:58

Прокуратурата разследва замърсяването на река Струма

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник е започнато разследване по образувано досъдебно производство за замърсяването на река Струма, която в късния следобед вчера потече в оранжево-ръждив цвят. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващите органи на ОД на МВР- Перник.  Иззети са представителни проби от замърсените води за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07