Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим с Рождественско послание

Рождественско послание

до боголюбивия клир, всечестното монашество и благочестивите християнив пределите на светата и богохранима Неврокопска епархия

 

     „Христос се ражда – славете Го!

Христос идва от небето – посрещнете Го!

Христос е на земята – възнесете се!

(Из Катавасиите на Рождество Христово)

Обични в родилия се Богомладенец и наш Господ Иисус Христос, чеда на светата Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,

По Божия милост и тази година достигнахме дните, в които преживяваме, в дълбочината на нашата вяра, тайнството на Христовото раждане. Светата Църква, като любеща майка, ни прегръща в своите обятия и ни прави съпричастни на ангелския хор, явил се пред витлеемските пастири в нощта, когато се ражда Спасителя. Небесното воинство, хвалейки Бога, възпявало:„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14). Вече две хилядолетия този химн на тържествуващото ангелско множество се подема всекидневно от множество човеци по цялата земя и изразява нашата непрестанна прослава на Бога за Неговата велика любов и снизхождение към нас!

Раждането на Богомладенеца Христос е предшествано от дълга подготовка на човечеството. Бог предизвестява чрез Своите пророци идването в света на Спасителя, Който „ще спаси народа Си от греховете му” (Мат. 1:21). Той изпраща Своите Ангели да послужат за изпълнение на Неговия, спасителен за човека, промисъл, подготвя и дава възможност от човешкия род да произрасте най-чистият и свят плод – пречистата и пресвята Дева и Богородица Мария, от която Словото Божие се въплъщава чрез Светия Дух и се ражда като Човек. Какво налага такава продължителна подготовка? – Грехопадението издигна непреодолима стена между Бога и човека. Общението между Твореца и творението се прекъсна. Вследствие на непослушанието на първосъздадения човек и неговото неподчинение на Божията воля всички станаха подвластни на смъртта и тлението, а светът се превръна в безотрадно място, което в „зло лежи”. 

Но Бог, в Своята човеколюбива грижа, по удивителен начин извърши спасението на човешкия род! Тъй като човек стана причина смъртта да влезе в света – необходим бе нов, неподвластен на греха Човек, Който да я победи и да възстанови възможността за наследяване на живот вечен! Затова Предвечният Бог прие човешка плът и призова всеки един от нас да стане Негов съработник в делото на спасението. Най-важно място в това съработничество несъмнено заема света Богородица – пречистата Божия Майка, която по достойнство бива почитана и ублажавана, както от ангелските воинства, така и от целия човешки род!

Христос е „истинската светлина, която просветява всеки човек” (Иоан 1:9). Родилият се във Витлеем Богомладенец дойде в света, за да приближи Своето небесно Царство до всеки един от нас и ни указа начина, по който да влезем в него – а именно чрез покаянието, т.е. чрез нашата осъзната промяна и лично преобразяване, изпълнявайки Божиите заповеди. Всеки, който поеме по този път, бива приет от Христос за Негов сродник, брат, сестра, приятел.

Обични в Христа братя и сестри,

Великият празник на Рождество Христово заема особено място в църковния календар. Той е своеобразно начало на всички празници. Във времето, в което живеем, всеки от нас несъмнено е изправен пред изпитанието да избере и следва своите духовни ориентири и ценности. За хората, които търсят спасение и вечен живот, изборът е ясен. Най-висшата ценност е Богочовекът Иисус Христос. Св. ап. Павел ни насочва ясно:Плътското мъдруване е смърт, а духовното мъдруване – живот и мир” (Рим. 8:6). Мирът е онова добро, което винаги е желано и необходимо, и чието отсъствие от нашия живот носи скръб и болка. Постигането на мира е дело духовно. Най-напред е необходимо всеки човек да бъде в мир с Бога. Това е невъзможно без вяра в родилия се Богомладенец. „И тъй, бидейки оправдани с вяра, имаме мир с Бога, чрез Господа нашего Иисуса Христа” (Рим. 5:1). Нищо от и в този свят не е в състояние да послужи за примирието между Бога и човека. Отговорът на търсенето на такова примирие за всички хора през всички времена ни е даден от Спасителя: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава” (Иоан 14:27). Този, който искрено и нелицемерно приеме Христос и живее, спазвайки словото Му,  още в този живот става участник на Царството Божие, което„не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17). Св. ап. Павел продължава като казва, че този,  който служи на Христа с тия добродетели, угоден е Богу и изпитан между човеците” (Рим. 14:18) и настоява:„нека търсим онова, що служи за мир и взаимно назидание” (Рим. 14:19). За това ангелският хор славослови Бога и възхвалява възстановения мир между Бога и човека като основа за мира и благоволението между хората.

В рождественската нощ хората си разменят подаръци.

Какви дарове можем ние да принесем на родилия се Богомладенец?

Нека това бъдат нашите добри дела и развиването и умножаването на дарените ни от Бога таланти. Тях да Му принесем, чрез тях да Му послужим и смирено да Му се поклоним!

Отечески отправям най-искрени благопожелания към всички вас, скъпи наши духовни чеда, за светли, благодатни, радостни и мирни празници на Христовото Рождество! Молитвено призовавам Божието благословение, Неговата благодат и човеколюбие да пребъдват над всички вас и над всички ваши близки и скъпи на сърцата ви хора!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Нека новата 2023 година бъде спасителна и благословена за целия свят и мирът Христов да пребъдва във всички човешки сърца и домове!


гр. Гоце Делчев (Неврокоп)     † Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слънце до обяд, следобеяд и валежи и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 26.06.24 в 05:39

Специализирана полицейска операция в Перник

Специализирана полицейска операция, свързана с противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред и спазване на Закона загражданска регистрация е проведена на територията на град Перник.  Задържани за до 24 часа за установяване на самоличност и съпричастност към извършени престъпления са пет лица. В рамките на шест часа - от 06, 00 до..

публикувано на 25.06.24 в 16:10

Стартират ремонтни дейности на ул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

От 01 юли стартират ремонтните дейности по подмяна на ВиК мрежата по западното платно на ул. "Джеймс Баучер" в участъка от кръговото кръстовище при Строителния техникум до пресечката с ул. "Даме Груев". Община Благоевград информира, че в периода на ремонтните дейности ще бъде въведена временна организация на движение. От понеделник се преустановява и..

публикувано на 25.06.24 в 16:05

Мотористи в екстремни състезания в Пирин

За първи път мото момчетата от Банско ще организират ендуро биатлон - едно ново преживяване, изпълнено със силна адреналинова емоция, нови умения и уникални природни гледки в подножието на величествения Пирин. Вместо ски бягане ендуро състезателите ще карат моторите си по 10- километрово трасе  и ще стрелят по мишени с пневматични пушки...

публикувано на 25.06.24 в 15:43

Кметски грамоти за боксьори - медалисти от Благоевград

Спортистите от Боксов клуб "Ротунда" – Благоевград, спечелили медали на Държавен личен шампионат по бокс за ученици 2024, гостуваха на кмета на община Благоевград Методи Байкушев, заедно с треньора си Мартин Йорданов. Валентин Петров, Емил Сашев, Ангел Узунов и Христо Динев са имената на четиримата медалисти от Благоевград, които получиха..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Обсъдиха превантивните мерки за защита от пожари в Благоевград

Превантивни мерки за защита от пожари на територията на малките населени места в община Благоевград бяха обсъдени на работна среща с кмета Методи Байкушев, секретаря Десислава Витанова - Кехайова, кметове и кметски наместници на села, началника на РСПБЗН-Благоевград гл. инсп. инж. Боян Кондуров и директора на ДГС-Благоевград Калин Зашев...

публикувано на 25.06.24 в 14:27

Глоби за разхищение на питейна вода в Брезник

Кметът на Брезник Васил Узунов разпореди водоизточниците, които захранват населените места в общината да бъдат поставени под системно наблюдение, като при необходимост ще се въвежда воден режим.  Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, моторни превозни средства, балкони и др. На кметовете на..

публикувано на 25.06.24 в 13:50