Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година: 365 бурканчета пълни мечтания и вълшебства

Обикновено краят на годината е време за равносметка, а началото на новата стартира новите ни надежди, мечти и очаквания.

2023 вече е факт. Да си пожелаем да е здрава, щастлива и изпълнена с много осъществени мечти, които можем да започнем за сбъдваме още от днес –  като си представим всичките 365 дни в годината, като 365 бурканчета пълни с мечтания или 365 възможности пълни с усмивка! Да напълним бурканчетата с нови вълшебства, за да провокираме доброто през новата година“ – това ни посъветва  психотерапевтът от Благоевград Любомира Димитрова.

Да напълним годината с мечтания в бурканчета

„Нека мир, любов и светлина да има в пътя, живота и делата ни през новата година! Нека всичко лошо е гръмнало с шампанското в полунощ, нека всичко хубаво да бъде приветствано! Да, 365 дни с мечтания ни предстоят и ако си представим, че затваряме това вълшебство в едни бурканчета, можем много лесно да извършим този процес на целеполагане и на избиране, какво е важно за нас да свършим“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Празниците са „емоционална бомба“

В последно време, празниците по-скоро ни насищат с напрежение. Стресът по избирането на подаръци и пазаруването на храна за празничната трапеза често ни изморяват, след което се появява парадоксалното състояние „почивка след почивката“.

„Най-малкото, което можем  да направим след тази „емоционална бомба“ през декември месец е да отделим поне 30 минутки в ежедневието си за тишина и възможност със затворени очи да визуализираме приятни преживявания и спомени, които са се случили през изминалата година. Но е хубаво да отделим и 5 минутки на онова, което искаме да ни се случи през новата година. В този ред на мисли, техниката „бурканчета с желания“, е сред най-продуктивните, която предлагам на всички, които се допитват до мен“ – сподели още Любомира Димитрова.

Според нея, новата година е една книжка с 365 страници, върху които ние ще пишем цялата година. И колкото по-хубаво напишем тази книжка, в накрая на годината, когато я прочетем или когато отворим тези „бурканчета с мечтания“, толкова по-удовлетворени ще бъдем от себе си и това приключение, наречено живот, да бъде едно от най-хубавите, които сме преживели.

Силата на думата „благодаря“

„Искам да обърна специално внимание на думичката „благодаря“. Вече е научно доказано, че дори водата променя своята структура, когато изричаме думата „благодаря“. Ето защо, не е лошо в тези бурканчета всеки ден да слагаме по едно цветно листче, с което да ознаменуваме своята благодарност към Господ, защото сме се събудили днес и сме видяли светлината, затова, че сме срещнали добър човек и топло отношение, затова, че се радваме на нашите близки и роднини, затова, че ние сме тук и сега. Всеки ден има за какво да благодарим и в края на годината, отваряйки тези бурканчета и листчета, ние ще знаем, колко щастливи всъщност сме и колко важно е да бъдем тук и сега, а не, дали ще има нещо просто под елхата“ -  обясни още психотерапевтът.

Здравето е „монета с две страни“

Затова трябва да се грижим както за психиката, така и за физиката си, защото те са взаимно свързани. А по празниците прекаляваме с похапването, затова е добре да се погрижим за тялото си в началото на новата година и да го разтоварим. Това не означава да гладуваме, напротив, във всяко едно хранене трябва да има от всичко, но по малко и в правилната комбинация.

Психотерапевтът Любомира Димитрова, която е и експерт по спортно хранене, препоръчва в разтоварващия ни режим да включим повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, които можем да си набавим от ядките и маслините, например, нетлъсто месо, бобови и зърнени култури. И разбира се, да пием много вода, плюс останалите течности, които приемаме под формата на сокове или кафе.

Най-хубавият новогодишен късмет

 „Новогодишен късмет е не да изтеглиш паричката, а да има с кого да я споделиш“ – тази мисъл, която стана особено популярна в социалната мрежа през последните дни, е едно от най-хубавите пожелания, които можем да реализираме през новата година. В това е убедена и Любомира Димитрова:

„Точно така, човекът е "социално животно" и имаме нужда да бъдем обградени от други хора или от други същества, може и да са домашни любимци, с които можем дори само да си помълчим. Щастливи са тези, които имат някого до себе си, с когото да гледат в една точка, да си помълчат и да се разбират, дори и без думи. Затова, нека си пожелаем повече заедност, повече топлота, повече смиреност. Нека се опитаме да видим доброто във всеки, защото за всичко си има причина. Не трябва да класифицираме нещата на добри и лоши, защото, дори и най-лошото на пръв поглед нещо, което ни се е случило, може да се окаже впоследствие, че е било за добро. Трябва да дадем време на времето, за да преценим, че лошото е било за добро. Да търсим доброто и в лошото, защото, когато някой е постъпил лошо с нас, а ние го обезоръжим с доброта и с усмивка, тогава си мисля, че светът ще бъде с една идея по-добър“  - категорична е Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19