Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р В. Мончева: Няма основание за обявяване на грипна епидемия в Благоевградска област

„След Нова година има увеличение на случаите с грип и ОРЗ в област Благоевград. За изминалата седмица в цифри – 275 промила на 10 000 за областния град, което не е достатъчно за обявяване на грипна епидемия. Във всички общини формулата е 200/10 000, но към този момент  е под 150 – това обяви в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и е много рано да се говори за грипни ваканции -  между 6 и 15% са отсъстващите ученици поради заболяване, малко са и заболелите учители. Най-засегната възрастова група са децата от 0 до 4 години, както и 5-14-годишна възраст. Следи се ситуацията в детските градини и яслите, има засилен филтър на входа на детските заведения от страна на медицинските лица. От здравната инспекция всеки ден се прави проверка за заетостта на леглата в болничните заведения в областта. „В МБАЛ-Благоевград към този момент има 11 свободни легла във Вътрешно отделение, в Детско отделение – 7, Инфекциозно отделение – 7, в Югозападна болница също има свободни легла, както и в болницата в гр. Разлог. Единствено в МБАЛ „Ив. Скендеров“-гр. Гоце Делчев няма свободни легла във Вътрешно отделение, в Детско отделение са 3. Ситуацията е много динамична, когато свършат свободните легла управителите на болниците имат право с вътрешна заповед да увеличават техния брой“ – обобщи д-р Мончева. Според нея като реакция от циркулиращите вируси в момента се наблюдават синузити, отити, бронхопневмонии, бронхеолити, пиелонефрити. „Характерно е, че лечението е по-дълго – от 14 до 18 дни и симптомите бавно отшумяват. Те започват много бързо – втрисане, висока температура, болки в мускули и стави, зачервено гърло, хрема, главоболие. Всичко това не е ново, но отшумяват бавно“.

  Епидемиологът коментира и появата преди седмица на първи  случай грип В/Victotia в страната. „Не е по-различен от А(Н1N1) Характерен е повече за тийнейджърите и по-възрастните хора. Този тип В не се разпространява масово, а е характерен за отделни групи – в класове сред учениците и в домовете за стари хора, но се лекува, както и тип А. Около 60 проби изпратихме в НЦЗПБ – носогърлен смив, взет от хора с грип и ОРЗ и се оказа, че 12 проби са положителни.  Най-много е грип тип А(H1N1) , както и А(H3N2) и тип В. Тип В е открит  в Югозападна болница – гр. Сандански“.

  Д-р Мончева препоръча да се приемат витамини и антивирусни препарати. Ако симптомите не отшумят, а се задълбочат – наложителна е консултация със специалист или общопрактикуващ лекар. В затворени помещения е препоръчително да се носят маски.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36