Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е разследването на най-голямата международна афера

Снимка: БГНЕС

Аферата с биткойните излезе отново на бял свят след намесата на правоохранителните органи в няколко страни. Тя започва след решението на прокурора на Ню Йорк да забрани дейността на две фирми в САЩ. Една от фирмите е българска NEXO.

Експертите твърдят, че става дума за присвояването на близо 100 милиарда американски долари. Според икономическия експерт Кольо Парамов, който заяви в интервю за Радио Благоевград, става дума за размяна на реални пари срещу виртуални. Това много прилича на някогашните пирамиди, в които се събираха средства и те бяха печелени от организаторите, за сметка на последните вкючили се в разиграването.

Организатор е един от бившите депутати от Реформаторския блок – Антони Тренчев. Според Кольо Парамов той отдавна е напуснал България и в момента е в Дубай. Разследване се води в България, в САЩ и в още няколко страни и засега са засечени няколко сделки.

Разследването продължава и в седем щата на САЩ. Експертите говорят за един нов вид престъпление, за което засега изглежда е безсилен и Наказателният кодекс.

Повече информация ще получите от интервюто на Кольо Парамов пред Иван Лазов за Радио Благоевград.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: “Левицата” претърпя тежко поражение на тези избори

“Левицата" беше създадена с идеята за постигане на ляво обединение и да се постигне представителство на левите хора в парламента, но ние не успяхме да направим това обединение.” Това каза в ефира на Радио Благоевград Костадин Паскалев, представител на “Левицата”.  По думите му, причините са много, но открои факта, че Ваня Григорова се яви със..

публикувано на 12.06.24 в 10:43
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Гръбнакът на една силна и здрава икономика е малкият и среден бизнес

Основната мотивация за създаването на “Величие” беше твърдото убеждение на много хора, които виждат, че в България хората не могат да упражняват своите конституционни права свободно. Това каза в ефира на Радио Благоевград Ивелин Михайлов, един от основателите на партия “Величие”. Припомняме, че политическата формация прескочи бариерата за влизане в..

публикувано на 12.06.24 в 10:29

Документалният филм „ТАМ“ открива на първи юли „Раждавица Филм Фест“

От първи до седми юли 2024 година  кюстендилското село Раждавица ще бъде домакин на първия фестивал за независимо късометражно и пълнометражно кино „Раждавица Филм Фест“. Организатори на фестивала са Центърът за занаяти "Старата череша" в селото и Анатоли Костов, оператор от ТВЦ – Благоевград. „ Крайният срок за изпращане на филмите е 15 юни, но..

публикувано на 12.06.24 в 09:27

Леа, Париж и сбъднатите мечти

В предаването „Неделя у дома“ имахме приятна среща с писателката Яна Василева - Цури и дъщеря ѝ Леана Цури. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград са поредица от награди в различни литературни конкурси, които спечели 10-годишната Леана.   Тя беше отличена с първо място в раздел „Проза“, първа възрастова група в Международния..

публикувано на 09.06.24 в 14:46

Опасният, но позволен райски газ

Защо е опасен и как в комбинация с алкохол или дрога дишането на диазотен оксид може да увреди централната нервна система? Флаконите с райски газ са все по-достъпни в интернет и заведенията, но не бива да се подценяват вредите и опасността от приемането на този популярен „парти наркотик“ от деца и младежи.   Тази тема поставихме на фокус в..

публикувано на 07.06.24 в 09:53
Савина Топурска

Савина Топурска: Африка те учи да даваш!

Визуалният артист Савина Топурска гостува на предаването „Ефир за приятели“.  Савина е от Благоевград, от години живее и работи във Франция, където в момента следва докторантура. В Париж младата жена работи по арт проект свързан с летните олимпийски игри 2024. Съвсем наскоро се завърна от далечно пътуване до Африка. В столицата на Сенегал -..

публикувано на 06.06.24 в 15:46