Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
943- ма души и 796 моторни превозни средства са били проверени при специализирана полицейска акция в област Перник. Инспектирани са 38 търговски обекта, питейни, увеселителни и нощни заведения, 22 училищни района и 9 наркосборища. Спецакцията е проведена в периода 21- 23 февруари, а резултатите от нея бяха огласени днес. Множество са констатираните..
Тридневна регионална конференция по националната програма "Иновации в действие", която се осъществява от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието в Кюстендил и Основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил започна днес в кюстендилското читалище "Братство". Гости на откриването бяха и началникът на..
По случай четири години от създаването си Центърът за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Благоевград организира “Ден на отворените врати“ . Това е нов вид лечебно заведение, регламентирано от необходимостта за прилагане на комплексен медико-социален подход в грижите за деца с увреждания и хронични..
На 25 февруари 2025 г. в 01 РУ-Благоевград е получен сигнал от собственик на стопанство в махала „Змиярска“ в село Горно Българчево, община Благоевград. Според подадената информация, мъжът е открил мъртво кучето, което отглеждал в своето стопанство, както и още две кучета, принадлежащи на собственици от съседни имоти. Трите животни, чиято порода..
Изложбата „Шипченската епопея през погледа на участника във войната Стефан Кисов“ гостува в Брезник по случай 147 години от Освобождението на България, съобщиха от Общинския исторически музей. Експозицията е на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ще бъде открита на 27 февруари в сградата на Общински исторически музей- Брезник, изложбена зала..
От 3 януари, когато стартира зимната контролна кампания, до момента, НАП провери над 1000 търговски обекта, като контролните действия в планинските ни курорти ще продължат до края на сезона. Служителите на „Фискален контрол“ са установили, че общо 350 заведения, магазини и хотели в Банско, Разлог, Добринище, Баня, Боровец, Смолян и Пампорово не са..
В социалната комисия предстои обсъждане - съвместно с комисиите по бюджет и финанси и здравеопазване - на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Той предвижда от 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2024 година, да бъдат увеличени по т.нар. швейцарското правило с 8,6 на сто. В проекта е заложено..