Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
Във Варна президентът и Румен Радев се включи в тържествения ритуал по връчване на дипломи и пагони на младите офицери от Випуск-2025 на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Пред журналисти президентът коментира разпродаването на държавни имоти от правителството, което по думите му "подготвя пладнешки грабеж с продажбата на над 4400 имота в..
Напрегната е обстановката на пожара в Пирин днес. Това каза преди минути за Радио Благоевград директорът на горското стопанство в Сандански Симеон Ефремов. По думите му огънят над Струмяни се разгаря отново. На терен и са екипи на пожарната и горските стопанства, които ще се опитат да овладеят ситуацията, въпреки прогнозите за горещо време..
Жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 21 области у нас (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен, в югоизточните райони и временно силен източен вятър. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София –..
Община Кюстендил организира поредица от събития всяка събота до края на месец август на емблематичната сцена „Базиликата“ в Хисарлъка. По този повод "Пътнически автотранспорт" удължава работното време на Атракционна линия „Пауталия“ – до 22:00 часа всяка събота до края на месец август. Насладете се на концерти, културни прояви и незабравими вечери в..
Шестима нарушители на заповедта на кмета за противопожарна безопасност са установени и глобени на територията на община Перник от началото на годината, съобщиха от общината. С настъпването на пожароопасния сезон сигнали за нарушения не са постъпвали. Голяма част от пожарите в Перник са в жилищни сгради, като в повечето от случаите причината е или..
От днес до 15 август /петък/, от 6:30 ч. до 16 ч. ще се извършват дейности по подобряване на отводняването в участъка от АМ „Струма“ между 10-и и 37-и км на територията на област Перник. При изпълнение на работите поетапно ще се ограничава достъпът до аварийните ленти в 27-километровата отсечка от 10-и км до п. в. „Долна Диканя“ /37-и км/...
Боби загина в тежка катастрофа станала в месността "Предел", вчера следобед. Ще го запомним, като добър колега и приятел. Екипът на Радио Благоевград изказва съболезнования на близките! Почивай в мир, Боби!