Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

При необходимост председателят на Народното събрание ще свика извънредно парламента

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, то може да бъде свикано, каза днес в Кюстендил председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града по повод Празника на плодородието. Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви в Кюстендил, че ако се наложи тя може отново да свика..

публикувано на 28.09.24 в 16:29

В Кюстендил представят изобилието на местното плодородие

Във втория ден на Празника на плодородието, който се провежда в Кюстендил, местните производители представят изобилието на кюстендилското плодородие. Традиционното художествено изложение тази година е разположено в над 30 павилиона и ще продължи до 18.00 часа на централния площад "Велбъжд“. По- рано, точно в 12:00 часа децата от вокална група..

публикувано на 28.09.24 в 15:14

Голямо градско бягане в Благоевград

В Европейската седмица на спорта, инициативата „Голямото градско бягане“ се проведе днес в Благоевград. Стартът й бе даден на площад “Георги Измирлиев”, пред зала “22 септември”. Състезателите бяха разделени в две категории: „Мъже и жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“, като всеки от тях, който е финиширал успешно, имаше възможност да спечели и..

публикувано на 28.09.24 в 12:22

Установиха източника на замърсяването на река Струма край Перник

Установен е източникът на замърсяването на река Струма, която в четвъртък следобед потече в оранжево-кафяв цвят, съобщават от РИОСВ-София. Според екоинспекцията оцветяването на реката е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“на града. При оглед на терен..

публикувано на 28.09.24 в 12:16

Полицията от Перник откри изчезнала 82-годишна жена

За по-малко от 15 часа полицията в Перник, аварийно-спасителното звено в община Перник и доброволци откриха невредима изчезнала 82-годишна жена, съобщи говорителят на МВР в Перник Венцислав Алексов. По данни на близките й жената била с деменция и напуснала вилата им в село Люлин вчера около 15,00 часа. Предприети били оперативно-издирвателни..

публикувано на 28.09.24 в 12:07

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Министерството на външните работи на България призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. От МВнР информираха на сайта си, че призивът е във връзка „със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове“. При необходимост от съдействие,..

публикувано на 28.09.24 в 10:34

„Голямото градско бягане“ в Благоевград

„Голямото градско бягане“ ще се състои на днес в Благоевград. Началото е от 10.00 часа на площад “Георги Измирлиев”, пред зала “22 септември”.  Състезателите ще бъдат разделени в две категории: „Мъже и жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“. Стартът за „Девойки и юноши“ е 10:00 ч., а стартът за „Мъже и жени“ - 10:30 часа. Всички участници ще имат..

публикувано на 28.09.24 в 08:40