Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
Пожар е възникнал в помещение в блок 119 на кюстендилския бул. "Цар Освободител", съобщиха за БНР от Областната дирекция на полицията. Трима души са с леки обгазявания, консултирани са в болницата. Пожарът е тръгнал към 9,30 ч. тази сутрин на втория етаж от късо съединение. Изпратените два екипа на пожарната са успели да овладеят ситуацията, няма..
11 223 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 13 248 водачи и пътници. Съставени са 3760 фиша и 581 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..
В 31-то издание на най- големия в Европа Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” участват над 12 000 сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, чауши. На фестивалната сцена те представят елементи от зимната и пролетна маскарадна обредност. Шумен и пъстър е Перник и днес. С годините фестивалът се развива. Той става все по- мащабен, а..
В понеделник (27 януари) в Благоевград започва ремонт на ул. "Братя Миладинови" от кръстовището с ул. "Христо Татарчев" до кръстовището с ул. „Менча Кърничева“. Ще се смени асфалтът и ще се ремонтира тротоарът от североизточната страна (страната на Градската градина). Достъпът с МПС до малките улици в карето под "Ларго", "Космос" и "Купола" ще се..
Днес е последният трети ден на 31-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. Състезателните дефилета ще започнат в 9.00ч. и щепродължат до късния следобед. И през днешния ден гостите на фестивала ще могат да се докоснат до маскарадната обредност от различни региони на страната, да се порадват на играта на сурвакари, кукери,..
Днес, 26 януари, до обяд мъгливо ще се задържи в котловините и низините. Около и след обяд видимостта временно ще се подобри. Над западните и централни райони от обяд високата облачност ще се увеличава и ще се вплътнява. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°. Максималните температури ще бъдат между 8° и 13 градуса.
На тържествена церемония Българското национално радио раздаде за пореден път годишните си награди. Големият приз "Сирак Скитник" отиде в ръцете на Цвети Радева, която е водещ на фолклорното предаване "Имат ли песните спиране" по програма "Хоризонт". Наградата връчи вицепрезидентът Илияна Йотова. Видеокастът "Говори..." на дирекция "Дигитални..