Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
Кандидатът за кмет на Дупница Методи Захаринов ще излежи в България присъда от гръцки съд. Тричленен състав на Окръжния съд в Кюстендил е приел за изпълнение решение, постановено от Апелативен съд – град Солун, влязло в сила на 24.10.2014 г., с което българският гражданин е признат за виновен за притежание с цел разпространение на подправени евро..
Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде символично начало на ремонтните дейности на двата подхода към Кюстендил от градовете София и Дупница. Осигурени са близо 4 500 000 лв. без ДДС , по Приложение №3 от Държавния бюджет. Ремонтът на „Дупнишко шосе" започва от края на регулацията на град Кюстендил до кръговото кръстовище на..
С много слънчеви усмивки и добро настроение приключи тазгодишното издание на „Плувно лято“ 2025 на МКБППМН за децата и учениците от град Банско. Спазвайки вече утвърдената традиция, инициативата отново се проведе в аквапарка на хотел „Регнум“. В рамките на занятията, преподавателите по плуване запознаха малките участници с основните правила за..
Възрастна жена е загинала при пътнотранспортно произшествие в Пернишко. Инцидентът е станал на 5 юли в землището на брезнишкото село Непразненци. 78-годишната жена е била блъсната от лек автомобил, шофиран от 26-годишен перничанин, който се движел по пътя от село Гигинци към село Ноевци и е починала на място. Шофьорът е изпробван за алкохол и..
57-годишен мъж е убит в пернишкото село Богданов дол. Тялото му е било открито заровено до стопанска постройка в двора на фермата. Извършителят е задържан. На 5 юли на тел. 112 е подаден сигнал за извършено убийство. В хода на разследването е установено, че на 25 юни във ферма в село Богданов дол възникнал скандал по повод продажба на крава без..
Кюстендил ще бъде домакин на петото издание на фестивала Хисарлъка Experience. Той ще се проведе от 11 до 13 юли 2025 г. в местността Хисарлъка над града. Тази година във фестивала ще се включат Владимир Ампов - Графа и турската група Baba Zula, известна със своето съчетание на традиционни инструменти и съвременно звучене. Сред участниците са..
Проектът "Културна зона – общност с културно наследство и атрактивен всесезонен туризъм" беше представен в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Проектът ще допринесе за стратегическото развитие на региона чрез маркетингови туристически подходи, чрез съвместни събития и инициативи за жизнени пространства и чрез иновативни подходи за представяне и..