Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яна Данаилова: Обичайте себе си, грижете се за телата си!

В очакване на пролетта е необходимо да променим „зимните“ си навици и да направим пролетното прочистване на нашия организъм. Време е да се възползваме от пролетния сезон и да започнем да се храним правилно. Съвети за това сподели в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене и преподавател по йога.

 С идването на пролетта изпитваме преход от по-пасивен към по-активен начин на живот, което поставя тялото ни в период на адаптация. Какви са възможните начини да повишим нивата си на енергия, да постигнем физически и психически баланс? 

„Преходният сезон е свързан със стрес, предизвикателство е за тялото да се адаптира към все по-дългия ден, от друга страна по-добрата експозиция към слънчевата светлина, смяната на времето, но и промяна на хранителния режим. Зимата е период, в който се храним с по-тежка и в по-голяма степен животинска храна, липсват плодове и зеленчуци. Малко или много тялото ни  изчерпва  своите депа  от микроелементи, витамини и и минерали. Преходният сезон е свързан със състояние, категоризирано като пролетна умора. Това не е болестно състояние, но има характерна симптоматика – липса на енергия, отпадналост, възможни са апатични и депресивни състояния, отслабен имунитет.  Със сигурност имаме изчерпани нива на витамин Д заради по-ниската експозиция на пряка слънчева светлина, нивата на серотонин са по-ниски поради тази причина.


 Ето защо пролетта е времето, в което трябва да презаредим телата си. Природата е наш  съюзник и помощник в това отношение. Животът разцъфва, време е и ние да разцъфнем, да регенерираме, да възобновим телата си. На пазара скоро ще има свежи сезонни плодове и зеленчуци , които предлагат на телата ни изобилие от минерали с много висока концентрация, в комбинация с фибри и витамини, особено витамин С.  Желязото, в копривата, в лапада  - микроелементи, които са от съществено значение, както за настроението ни, така и за  нашия имунитет. Зеленолистните са носители на хлорофила – пигмент, който е аналогичен на нашия хемоглобин – съставката от кръвта, която реално транспортира кислорода към клетките. В този смисъл е време да наситим менюто си със свежа сезонна храна. Плодовете също не са за подценяване – очакваме със сигурност черешите – пъстроцветната палитна от свежи сезонни плодове и зеленчуци, които да наситят менюто ни и да презаредят телата ни. Повече време навън, сън, вода и движение – това е рецептата, която може да ни помогне по-лесно да се адаптираме и да преодолеем симптоматиката на лека уморяемост и липса на енергия и адаптацията на тялото ни към преходния сезон“. 

 Яна Данаилова посочи, че трябва да отделяме нужното внимание върху храната, която консумираме в ежедневието. „Често обичам да правя следната аналогия: след като слагаме качествено гориво в колата си и се наслаждаваме на добрия ход на двигателя, защо очакваме ако консумираме некачествена храна, тялото ни да функционира добре. То също се нуждае от добра храна. А храната е субстрат на здравето. Но храната може да бъде субстрат и на болестта, т.е. храната както може да ни оздрави, така може и да ни разболее“. Към негодната храна се отнася високоиндустриализирана, преработена, с консерванти, подобрители.  Когато е налице болестен процес, храната задължително трябва да бъде компонент от цялостния комплексен подход за лечение. 


 Специалистът по здравословно хранене сподели, че в своето хранене следва едно основно правило: храната да бъде максимално близко до природата, т.е. да е преминала през минимална индустриална преработка. „Ако ще консумирам – зърно, да бъде зърно, а не някакъв дериват от зърно. Ако ще консумирам киноа – да бъде киноа, а не чипс от киноа. Колкото по-проста е храната, толкова по-добре. Уважавам един автор – Майкъл Полън, който казва: „Не консумирайте храна, която баба ви не би разпознала като такава“. Т.е. всичко, което отваряме от пакетчета, бурканчета, от кутийка – може би не е храна. Ние сме единствените живи същества на планетата, които си правим експерименти с храната. Лъвът яде месо, кравата пасе – те така се хранят. Ние не можем да кажем, че сме всеядни, ние също трябва да ядем храната от природата – така, както е създадена, с минимална термична обработка. Едно е да консумираме месо, друго е деривати на месо, примерно колбаси. Съветът ми към слушателите: това, което природата създава, даровете и, благата и – това да бъде основната съставка на нашето меню.“


 Яна Данаилова сподели още, че пролетта предлага много възможности да влезем във форма като се отървем от няколко излишни килограма. На трапезата трябва да присъства приоритетно растителната храна – всички зеленолистни са бедни на калории, но богати на фибри, които създават усещане за ситост, регулират нивата на кръвната захар, понижават гликемичния индекс на храните и реално регулират и нивата на холестерол в тялото ни. Затова е важно да се увеличи консумацията на сурова храна – много лесен метод, чрез който можем да се освободим от излишни килограми. „Не съм привърженик на драстичните диети, които водят до нежелания йо-йо ефект. Драстичните диети объркват човешкият метаболизъм. Съветвам храненето да бъде балансирано, да е налице умерен калориен дефицит. Редуцираме храната, отстраняваме всички рафинирани, високопреработени храни – бяло брашно, захар, газирани напитки, десерти – заменяме ги с комплексни въглехидрати, които създават усещане за ситост. Вместо рафинирано брашно, ядем пълнозърнесто, вместо бял, ядем сладък картоф, т.е. с по-нисък гликемичен индекс. Ограничаваме наситените мазнини, изключваме трансмазнините, които се намират в маргарина, палмовото масло, всички десерти, бутер тестото, вафли, бисквитки. Ако ползваме мазнина – тя да бъде студено пресована. Да ползваме мазнина, която природата създава – ядки, семена, авокадо и маслини. Трябва да четем етикетите и да бъдем отговорни. Тайната е в балансирания режим, съчетан с движение.“


 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Кръстев, който всеки ден пътува от София, за да работи в Благоевград

Благоевград е страхотно място за професионална реализация за младите хора. В това е убеден Георги Кръстев, който е родом от София, но избира да прави кариера в Благоевград. Той работи в голяма местна транспортна компания и всяка сутрин пристига на работа в областния център, а вечер се прибира обратно при семейството си в столицата. „Тук се чувствам..

публикувано на 22.08.25 в 11:42

От футболното игрище до високите планински върхове

Треньорството и планинарството са и хоби и професия за Димитър Наков. Той е бивш треньор на детско-юношеската школа на „Пирин“  Благоевград, с „А“ лиценз, а преди това е играл като футболист за множество български отбори, напуска школата по своя инициатива през август 2024 годсин. В момента прави индивидуални тренировки на деца от школата на родния..

публикувано на 22.08.25 в 10:25

Каква ще бъде цената в евро на домашната лютеница?

За поредна, четвърта, година жители и гости на благоевградското село Логодаж очакват превърналия се в традиционен фестивал на селската домашна лютеница. В края на август в двора на селското училище неповторимите логодажки баби демонстрират пред  малки и големи гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница...

публикувано на 21.08.25 в 13:15

Отново проблеми с водата в община Кочериново

Жителите на община Кочериново отново имат проблем с водата. Хората се опасяват, че може да се повтори ситуацията и протестите заради безводието от миналата година. „От няколко дни водоподаването в село Стоб е намалено, а в неделя нямаше през целия ден и не бяхме уведомени“, каза д-р Венцислава Венчова. Според Венцислава причини като вецовете..

публикувано на 21.08.25 в 12:01

Дара Цинзова показва „Между Разлог и света“

По повод Световния ден на фотографията младата и талантлива фотографка Дара Цинзова от Разлог за първи път представи своя самостоятелна изложба в родния си град. Паната вече са наредени на площад „Преображение“, но заради трагичния инцидент с 8-годишното дете от Разлог, нямаше официално откриване. „Между Разлог и света“ включва..

публикувано на 21.08.25 в 11:01

Фестивал за късометражно документално кино гостува в Югозапада

Фестивал за късометражно документално кино "Късо кино в дълъг бус" ще гостува в три града от Югозападна България- Кюстендил, Сандански и Петрич. "Късо кино в дълъг бус" е проект на студентско читалище "Св. Климент Охридски 1997" - София, обединяващ фестивал за късометражно документално кино и менторска работилница за обучаване на млади таланти...

публикувано на 20.08.25 в 11:59

Нови школи в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

Стартира записването за Новата учебна 2025-2026 година в школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Записването става с попълване на заявление и декларация по образец.  Документи могат да се подават и онлайн. Дейностите са разнообразни и обхващат богата палитра от изкуства. „Новото тази година са няколко..

публикувано на 20.08.25 в 11:41