Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната, която ни прави здрави, красиви и щастливи

Факт е, че храните, които хората консумираме, влияят пряко на нашето психично благополучие. Това се отнася особено за дамите, които искат да изглеждат добре, не само в месеца на жената. И понеже, външният вид е отражение на вътрешното ни здравословно състояние, важно е да знаем с кои храни можем да си осигурим баланса – физически, психически и емоционален. Как да го постигнем? Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Здравето е монета с две страни: психическа и физическа

„Това, което чувстваме отвътре, това, което вътрешно ни изпълва с благодат и с любов, това се проявява и в нашия материален свят около нас. Неведнъж сме коментирали, че не е важно какво консумираме, а в каква обстановка го правим. Чудесно е да имаме приятна компания, да запалим ароматна свещ и да пуснем любима, успокояваща  мелодия“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя посъветва дамите да включват в менюто си повече плодове и зеленчуци, които могат да се приготвят по различни здравословни начини, а самата декорация да радва окото. Сладките изкушения са един от инструментите, с които можем да повишим настроението си, но те също могат да бъдат приготвени по здравословен начин.

„Меко авокадо с котидж сирене например, става един чудесен шоко крем. Лешников тахан с кокос и мед е лесен и бърз вариант да си приготвим течен шоколад върху бананови палачинки. Ядки с мед и кисело мляко са също чудесен и много балансиран вариант, с настъргани лимонови или портокалови корички, се получава чудесен десерт. Поднесени в подходящи купички с декорация от домашни целувки например, това би зарадвало небцето и на най-изтънчените кулинарни специалисти“, препоръча експертът по спортно хранене.

Психологията на храненето като начин на живот

Според психотерапевта Любомира Димитрова не бива да забравяме, че храната често свързваме с преживяно в детството ни. Затова и проблемите с храненето нерядко са свързани именно с този период от живота ни. Все повече хора търсят съветите на психолозите и психотерапевтите, за да се справят с определени хранителни проблеми.

„При мен идват хора за помощ, които се чувстват незначими. Те се опитват, колкото и грозно да звучи, чрез храната, буквално тъпчейки се с храна, да изглеждат по-значими, така че думата им да бъде чута. Но всъщност, проблемът се корени някъде в миналото и е хубаво да глътнем не просто хапчето, както се казва, а да намерим причината за проблема и да я изкореним“, сподели още психотерапевтът Любомира Димитрова.

Според нея, има и друг вид хора, които изпитват апатия към живота. Тогава се появяват паническите атаки, които ни сигнализират, че нещо не е наред. Като авто агресивна мярка идва и отказът от храна, което също е израз на тежък психически проблем. Затова, за тези неща трябва да се говори и с децата още от ранна детска възраст, за да ги предпазим в бъдеще от подобни хранителни разстройства и психически проблеми.

Пролетта е подходяща за диети

Любомира Димитрова е категорична, че наближаващата пролет е подходящ сезон за разтоварване на организма от натрупаните килограми през зимните месеци.

„Думата „диета“ като цяло, трябва да се превърне в един наш постоянен хранителен режим, в балансирано хранене. Нека го направим още днес, да не чакаме утре, вдругиден или другия месец. Винаги можем да поднесем  вкусно приготвени ястия, а пролетта дава богат избор на плодове и зеленчуци. Хубаво е да избираме сезонните, но можем да консумираме и тези, които обичаме. Защото, важно е да овкусим живота, сетивата си и само по този начин, усмивката никога няма да слиза от нашите лица, а това е един кръговрат, който завърти ли се, няма как да не повлияе и върху нашата телесна структура“, допълни Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03