Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден

На фона на повишаващите се цени на основните хранителни продукти, цената на яйцата няма да се вдига в дните до Великден, коментира за Радио Благоевград Даниел Божанков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на промишленото птицевъдство в България. По думите му, продоволствената сигурност в страната по отношение на яйцата е осигурена, така че няма да има проблем с количествата.

„По отношение на цените на суровините, които се използват за производство на нашите яйца, започнаха леко да спадат. Като вървим по логиката не би трябвало да има повишение на цените. Но, тъй като пазарът определя самата цена, а не толкова себестойността, както би трябвало да бъде, защото яйцата са бързооборотна стока, така че, каквато е пазарната им цена, най-вече в Европа, такава е цената им и в България. Тоест, ако няма някакви сътресения, като птичи грип и войната в Украйна, не би трябвало да има повишения. Но, това е процес, който пазарът регулира от самосебе си“, коментира Даниел Божанков.

Според данни на Евростат, цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в Европейския съюз - 28 стотинки без ДДС. В търговската мрежа обаче, цената на яйцата продължава да е висока - над 0.45-0.50 лв., на места и до 0.70 лв. за бройка.

На какво се дължи този пазарен факт?

„Трудно можем да определим причините за това. Един от факторите е дългата верига на доставката, тъй като понякога от единия производител докато стигне до крайния потребител, минава през голям търговец, той продава на малкия търговец, малкият търговец продава на борса или на търговската верига и така, когато има трима или четирима посредници до крайния потребител, е нормално цената да се повишава“, уточни производителят.

Като аргумент за по-високите цени на яйцата, Даниел Божанков открои и повишаващите се разходи за ток, заплати и горива и други. Въпреки това, според него, в някои търговски вериги е имало необяснимо високи цени.

Колко яйца произвеждаме?

Производството на яйца в България не е никак малко. На ден се произвеждат около 5 милиона, при консумация около 3 милиона яйца.

„Така че, у нас има достатъчно яйца, но ние почти не произвеждаме яйца с бели черупки, затова традиционно всяка година се внасят бели яйца най-вече от Полша, защото потребителите ги предпочитат за боядисване около великденските празници. В момента в Полша цената на яйцата е с около 5 до 10 стотинки по-висока от тази в България на едро, което поражда въпроса – колко яйца реално ще се внесат на тези цени? Така че, предстои да разберем“, допълни Даниел Божанков.

Според него, последните две години са по-различни от предишните, затова е трудно да се предвиди какво точно ще се случи. Но, ако няма непредвидени ситуации, няма причини за покачване на цените на яйцата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Даниел Божанков:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Любов от пръв поглед и любов за цял живот - историята на сем. Митови от Брежани

Бъдни вечер е празник на семейното огнище, на уюта и топлината, които ни носи домът. Бъдни вечер е обич, усмивки и споделеност с хората, които обичаме. Празник, който събира цялото семейство около масата, с молитва за здраве и светли бъднини. Днес ви разказваме историята на едно голямо и щастливо българско семейство, което в началото на..

публикувано на 24.12.24 в 13:19

Добромир Добрев: Служителите в МВР са недоволни

Продължават дебатите около представения проектобюджет от служебното правителство за 2025-та година. Има много спорове около завишените приходи, които трябва да се получат, както и около доста завишената разходна част. Още през пролетта на годината предишният парламент гласува завишени разходи за системата на МВР, както и за армията. В сегашната..

публикувано на 23.12.24 в 10:37

Доц. Евгения Благоева: Храната е част от културата на едно общество

Храненето, не само като процес за биологично поддържане на  организма, а и като  култура и социално общуване – тази гледна точна предложи на слушателите на Радио Благоевград доц. д-р Евгения Благоева, преподавател в департамента „Антропология“ на Нов български университет. „ Това е много важно, че храненето винаги е едно сътрапезничество. Не..

публикувано на 23.12.24 в 10:04

Анатоли Костов: „Пътят на водата“ е темата на „Раждавица филм фест-2025“

Второто издание на „Раждавица филм фест“ ще се проведе от 29 юни до 5 юли 2025 година – това съобщи за Радио Благоевград Анатоли Костов, един от организаторите на фестивала. Темата е „Пътят на водата“, като се запазва  основната цел на фестивала - популяризиране на независими творци, на авторски късометражни,  игрални и документални филми - както..

публикувано на 23.12.24 в 09:59

Ученичка от Петрич е отличена в инициативата „Човек на годината“

Ученичката Любомира Ангелова от Профилирана гимназия "Пейо К. Яворов" в Петрич, бе отличена с грамота в инициативата "Човек на годината" за 2024 на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и защитата им. Дванадесетокласничката участва и инициира редица благотворителни прояви. „Всичко започна, когато едно бездомно куче..

публикувано на 23.12.24 в 09:46

„Да откриеш Софроний“ – новата книга на Искрен Красимиров

„Да откриеш Софроний” е третата книга от авторската поредица на Искрен Красимиров, посветена на българските национални герои. Според автора Софроний е личност, която често остава в сянката на по-популярни герои от епохата. Със своя изследователски хъс и увлекателен разказ, Искрен Красимиров търси отговор на въпроса: Кой всъщност е Софроний и каква..

публикувано на 23.12.24 в 09:36

Александър Геров: едно неспокойно съзнание

 На 22 декември 1997 г. българската литературна общественост загуби  Александър Геров . Пламен Дойнов озаглави книгата си, посветена на Александър Геров "Поезия и познание" и това със сигурност е едно от най-точните описания на същината на творчеството на Геров, неговия принос и значимостта му. Предлагаме ви да чуете как Александър Геров чете..

публикувано на 22.12.24 в 20:38