Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

При бруцелозата усложненията настъпват в късните прояви на заболяването

   Бруцелозата е инфекциозно заболяване от групата на зоонозите, бактериален причинител. Нарича се още малтийска треска, средиземноморска треска или ондулираща треска. Характеризира е с полиорганно засягане и хронично-рецидивиращо протичане. Като зооноза се среща  сред хората и животните. Инфектираните животни са източник на инфекцията – основно кози, овце, говеда, свине, кучета, елени, лосове, камили.

  „Механизмът за  предаване на инфекцията, която досига до хората: инфектираните животни развиват клинична симптоматика, като при животните най-честата проява свързана с честите аборти. Трансмисията от животните към хората основно става чрез консумацията на недобре обработени млечни продукти.  Консумацията на сурови и непастьоризирани млека и всичките им производни – сирена, меки сирена, масло, сладолед. Всичко, в което е вложено недобре термично обработено мляко основно от кози, овце, говеда. Това е единият от механизмите. Възможно е също така патогенът да го инхалираме – чрез вдишване. При грижа за болни животни или по време на раждане, на аборт инхалираме тези продукти. Макар и по-рядко е възможно и при наранена кожа – при директен контакт с кръв и телесни течности от животните, при които се съдържа патогенът“ – каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград,  гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на Военномедицинска академия – София. Тя уточни, че хората, които са изложени на най-голям риск са животновъдите, ветеринарните лекари, работещите в кланници, ловците.


 Инкубационен период

 Инкубационният период е по-дълъг – от седмици до 2-3 месеца.

Симптоми

При бруцелозата в началото симптоматиката е неспецифична, приличаща на грипоподобна. Температура, отпадналост, слабост, диария, общо неразположение, липса на апетит, възможни леки мускулни болки. Тук възникват проблемите при това заболяване, тъй като този остър период е възможно да премине в т.нар. под остро и хронично състояние. Усложненията настъпват при късните прояви на заболяването. Най-често са свързани с опорно-двигателния апарат – прояви на артрити, свързани с костите и ставите, спондилити. Засягане на пикочо-половата система, възможнио е засягане на черен дроб, слезка. Макар и рядко е възможно засягане на нервната система – мененгити, енцефалити.

Терапия

Лечението се извършва чрез комбинация от антибиотици и е продължително във времето. В началото е около 45 дни, възможно е повтаряне на комбинацията с 2-3 медикамента, понякога в рамките на 3 месеца.

Контрол

В България има стриктен  превантивен контрол, периодично се взимат проби от животни, от различни рискови райони, които се изследват. Най-ефективна е ваксинопрофилактиката при животните, която се провежда във високорискови страни и райони. В България не се прилагат ваксини. Проблемите настъпват при нелегален трансфер на  рискови животни от съседни страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Опасният, но позволен райски газ

Защо е опасен и как в комбинация с алкохол или дрога дишането на диазотен оксид може да увреди централната нервна система? Флаконите с райски газ са все по-достъпни в интернет и заведенията, но не бива да се подценяват вредите и опасността от приемането на този популярен „парти наркотик“ от деца и младежи.   Тази тема поставихме на фокус в..

публикувано на 07.06.24 в 09:53
Савина Топурска

Савина Топурска: Африка те учи да даваш!

Визуалният артист Савина Топурска гостува на предаването „Ефир за приятели“. Савина е от Благоевград, от години живее и работи във Франция, където в момента следва докторантура. В Париж младата жена работи по арт проект свързан с летните олимпийски игри 2024. Съвсем наскоро се завърна от далечно пътуване до Африка. В солицата на Сенегал - Дакар..

публикувано на 06.06.24 в 15:46

Ивайло Гоцев: Община Симитли е пример за качествени социални услуги

Община Симитли провежда дългосрочна политика за социалните услуги и дейности. Тя е начертана още в началото на 2010 година, когато залагахме тези услуги в общинските стратегии. Сега има национална карта за социални услуги, в която за наша радост, защото ние се радваме на всяко нещо, което е добро за хората, ще разкрием още три нови социални услуги, а..

публикувано на 05.06.24 в 13:01

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.  Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната,..

публикувано на 03.06.24 в 11:53

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград и селата?

Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за децата, за да могат да се забавляват и играят безопасно. Какво е състоянието на детските площадки в Благоевград, как изглеждат и как трябва да изглеждат, безопасни ли са – отговорите на всички тези въпроси в репортажа на Ива Сеизова. Чуйте мненията на анкетираните..

публикувано на 03.06.24 в 10:49

България все още няма приет национален велосипеден план

На 12 април 2018 година по време на сесия на ООН,  190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда . „ Това е една обикновена машина, която се задвижва с мускулна сила, но всъщност е демократично, здравословно, екологично транспортно средство, което  всеки може да използва “, напомни в интервю за Радио Благоевград..

публикувано на 03.06.24 в 09:43

Важно е българските евродепутати да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Българските евродепутати да се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации; веднъж годишно на национална среща да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, засягащи гражданското общество и да търсят обратна връзка от гражданските организации; да участват и подкрепят..

публикувано на 03.06.24 в 09:35