Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стефов ще прави завод за бронирани автомобили в Благоевград

Снимка: Даниела Костадинова

Дни след като даде старт на строителството на завод за бронирани машини в Бургас, българският предприемач Антон Стефов, емигрирал преди години в Канада, депозира инвестиционното си намерение за такова производство и в родния си Благоевград. Пред кмета на областния център бизнесменът потвърди желанието си да изгради завод за бронирани автомобили, в който ще работят 500 специалисти, чиито възнаграждения ще бъдат в пъти по-високи от средната работна заплата у нас.

Допреди 15 години името и личността на Антон Стефов не бяха особено популярни в Благоевград. Научният сътрудник от ВМЕИ (сега Технически университет) никога не е прекъсвал връзката си с родината, макар че има един от водещите в света бизнеси с бронирани машини. 

През 2009 година, идвайки от Канада, той посещава Националната хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в която е учил, и пита директора с какво може да помогне на любимото си училище. Гимназията отдавна мечтае да има зала за концерти на учениците от музикалните паралелки. Антон Стефов декларира готовност да дари необходимите средства. До този обаче това не се е случило, тъй като 15 години местната власт не намира подходящо място. 

Сега милиардерът, който осигурява бронирани машини на държавни институции и международни организации, включително за НАТО и ООН, и има заводи в САЩ, ОАЕ, Турция, започна да реализира мащабната си инвестиция и в България. Той заяви желание да направи три завода в родината си - в Бургас, където стартът вече е факт, в Пловдив и Благоевград. 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Месеци преди това да стане с официално входирано инвестиционно намерение, в града, чиито големи заводи и комбинати бяха закрити или разпродадени за малки производствени и търговски халета, това е най- коментираната тема. Преди ден е била и първата среща между кмета Илко Стоянов и бизнесмена. Заводът за бронирани автомобили ще бъде в рамките на бъдещата индустриална зона, чието изграждане трябва да започне през лятото.

"Има сериозно намерение за изграждане на такъв завод, но той не притежава имоти, проявява интерес към бъдещата индустриална зона", потвърди Илко Стоянов.

След като приключи процедурата по отреждане на първата част от индустриалната зона, общината ще пристъпи към разширението, касаещо разгледаните от Антон Стефов терени, поясни кметът.

"Тези терени, за да може той да инвестира на тях, трябва да разширим индустриалната зона, защото те са общински – пасища, земеделски имоти."

Чрез европейски средства общината ще изгради цялата инфраструктура на индустриалната зона, заяви кметът на Благоевград.

"А инвеститорът буквално може да дойде дори по терлички, да влезе и да осигури работни места."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъглив и облачен петък, събота и неделя – слънчеви, градусите се вдигат до 27

През следващото денонощие облачността ще бъде по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта - с намалена видимост, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици. Ще духа слаб, в източната..

публикувано на 19.09.24 в 13:40

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се", ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 12:25
Съдебната палата в Кюстендил

Обвиняем за катастрофа със загинал остава в ареста

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на мъж, на 26 г., привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16..

публикувано на 19.09.24 в 11:13
Димо Дренчев, водач на листста на

Димо Дренчев води листата на "Възраждане" в Перник

Димо Дренчев отново води листата на „Възраждане” в Перник. Партията на Костадин Костадинов е първата от парламентарно- представените, които регистрираха кандидатите си за народни представители в 14 МИР. Предстоящите избори са първите, в които „Възраждане” участва с пълна листа в област Перник. Осем са кандидат- депутатите. Освен включването на осми..

публикувано на 19.09.24 в 10:54

Радомир отбеляза Европейската седмица на мобилността

Община Радомир отбелязва Европейската седмица на мобилността със състезание за най- много изминати крачки. Надпреварата е под мотото „Движението е здраве”. Отброяването на крачките започна в 00:00ч. на 18 септември и ще продължи до 23:59ч. на 22 септември. Участниците трябва да използват фитнес тракер, смартфон приложение или друго устройство, което..

публикувано на 19.09.24 в 10:19

7,5% е безработицата в община Дупница

7,5% или 1 103 души от икономически активното население на община Дупница са без работа. Данните са от Бюрото по труда към края на август. В община Бобов дол безработицата е 5,8%, в Сапарева баня – 5,7%, в Рила – 7,8%, в Кочериново – 6% и в Бобошево – 7,5%. 246 души са се регистрирали на трудовата борса през миналия месец, а работа са започнали 133...

публикувано на 19.09.24 в 09:47

Тежка катастрофа край Гърмен – има загинал, трима тийнейджъри са ранени

Мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от МВР. Малко след полунощ, в 00:33 ч., в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало ПТП. На място разследващите са установили, че е загинал мъж на 59 години. С леки наранявания са са двама..

публикувано на 19.09.24 в 09:44