Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 40% от пълнолетните българи пушат

Автор:

Днес отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Официално той е определен от ООН през 1988г. на Световната асамблея по здравеопазване По данни на Световната здравна организация повече от 25 са заболяванията, които се дължат на пушенето - сърдечно-съдови, белодробни и онкологични. репортерът  Румяна Василева допълва.

Последиците от лошия навик ежегодно водят до смъртта на около 6 милиона души по света, от които 600,000 са пасивни пушачи.  

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 - като канцерогенни - причиняващи рак.  

Поради тези причини Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия (ЕК) водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави.  

В съзвучие с тези идеи през 2012 година България въведе забрана за пушене на обществени места. Почти 40% от пълнолетните българи пушат. От тях 50% са мъжете, а 28 - жени.  

Коалицията “За живот без тютюнев дим” и офисът на СЗО в България ще представят днес нови научни находки и събития, свързани с темата на Световния ден без тютюнопушене тази година: “Отглеждайте храна, а не тютюн”.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Седмокласник от 3 ОУ в Благоевград с максимум точки на матурата по математика

По-високи резултати имат седмокласниците в област Благоевград на матурите тази година в сравнение с миналата.  Това сочат данните на Регионалното управление на образованието/РУО/.  От явилите се близо 2800 ученици на матурите, 188 от тях имат резултат над 85,5 точки от максимума 100 побългарски език и литература /БЕЛ/, а 123-ма са със същия отличен..

публикувано на 03.07.24 в 11:07

Откриват паметна плоча на преселниците от Зарово в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от с. Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 06 юли 2024 г. от 10.30 часа до Младежки дом – Благоевград. На 17 юни 1913 г., още в..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние

Вчера следобед минаващи по пътя между селата Ваксево и Тишаново виждат сърна в безпомощно състояние. Животното най-вероятно е ударено от автомобил и изоставено в крайпътна канавка. Хората подават сигнал на 112, който е предаден в Държавно горско стопанство – Невестино. Към мястото тръгват служители на стопанството и директорът инж. Кирил Иванов...

публикувано на 03.07.24 в 10:42

Условна присъда за подсъдим причинил леки телесни повреди на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил определи наказание "лишаване от свобода" за срок от осем месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години, по отношение на обвиняем, който се призна за виновен, за причиняване на лека телесна повреда на трима служители на МВР – Кюстендил. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районна..

публикувано на 03.07.24 в 09:34

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до..

публикувано на 03.07.24 в 09:29

На редовно заседание МС обсъжда промени в Бюджет 2024

Служебното правителство ще проведе редовното си заседание преди в Народното събрание да бъдат гласувани структурата и съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Министрите от кабинета "Главчев" ще разгледат редица финансови въпроси, сред които и законопроект за промени в Бюджет 2024. Програмата за донорство също ще е във фокуса на работа на служебните..

публикувано на 03.07.24 в 09:27

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС.  От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет.  Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 08:01