Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва дългоочакваният ремонт на ГКПП „Станке Лисичково“

Цялостна реконструкция и модернизация започва на пункта на границата със Северна Македония - Станке Лисичково. Ремонтът на пункта официално започва от 21 юни. В момента текат подготвителни дейности.

"Ще бъдат изградени 6 трасета - 3 на вход и 3 на изход. Ще бъдат построени  нова административна сграда на два етажа, сгради за щателна митническа проверка на товарни и леки автомобили, сграда за обществени санитарни възли, работни кабини, площадка за последващо разполагане на рентгенова система, два броя дезинфекционни площадки, две дървени къщи за кучета върху бетонова площадка, бетонова площадка за хладилен контейнер, довеждащ водопровод и резервоар за питейно- битови нужди“, обясни отговорникът за обекта от софийската фирма - изпълнител „Каро трейдинг“ Грети Алексова.

Стойността на обществената поръчка е над 15.4 млн. лв. без ДДС, като финансирането е осигурено от бюджета на Агенция „Митници“.

Целта е да се увеличи пропускливостта на пункта и да се намали времето за проверка на пътуващите.

Преди два месеца бившият зам.-министър и бивш областен управител Николай Шушков каза, че ГКПП "Станке Лисичково" е опасен. На пункта 70 години не са извършвани сериозни ремонтни дейности. Ламаринената покривна конструкция бавно се разпада, мазилка пада от административната сграда, а лентата за преминаване и контрол е една - и за камиони, и за коли.

Очаква се до една година на мястото да има един модерен европейски пункт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежкият парламент духна 24 свещички за рожден ден и изпрати абитуриентите си

Със  стилен коктейл и много гости Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград изпрати своите абитуриенти. Зам.-кметът Боряна Шалявска пожела попътен вятър на младежите, а директорът на центъра Богдана Костадинова  и  зам.-директорът д-р Александра Ковачева да сбъднат мечтите си. 39 абитуриенти получиха и своите плакети. Членовете..

публикувано на 12.06.24 в 19:35

Отбелязват 130 години от рождението на Димитър Пешев

Кръгла маса по повод 130 години от рождението на Димитър Пешев ще се състои в родния му град Кюстендил. На 13 юни се отбелязва годишнината от рождението на Пешев - един от достойните българи на 20-и век. За участие в дискусията са поканени писателката Теодора Димова, писателят и редактор Владимир Зарев, авторът на литературоведски изследвания,..

публикувано на 12.06.24 в 16:26

Нови автомобили получиха полицейските управления в Бобов дол и Дупница

По един нов  автомобил получиха началниците на Районното управление в Дупница и Районното управление в Бобов дол - Йордан Зарев и Марио Миланов, от директора Областна дирекция на МВР в Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров. Автомобилите са предназначени за контрол на пътното движение от служители на двете управления. Те са брандирани с надписите..

публикувано на 12.06.24 в 15:40

БЧК започна раздаването на храни и хигиенни продукти

БЧК започна раздаването на храни и хигиенни продукти, които ще достигнат до над 618 000 уязвими български граждани. В пакетите, които ще получат уязвимите групи, има два вида месни консерви и различни видове хигиенни продукти, обясни пред БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.  Предоставянето на тази помощ е регулирано...

публикувано на 12.06.24 в 14:19

Полиция и жандармерия охраняват черешобера в Кюстендилско

Продължава специализираната полицейска операция за охрана на черешовата кампания в Кюстендилска  област. От днес в екипи са включени и служители на Регионална дирекция "Гранична полиция“ и жандармерията. Маршрутите на екипите са  съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъде увеличено полицейското присъствие в районите с черешови насаждения и около..

публикувано на 12.06.24 в 11:28

Празник на книгите в Благоевград

Празник на книгите събра десетки деца на Моста на влюбените в Благоевград. Приказни герои пренесоха малчуганите в чуден свят, изпълнен с приключения. Участниците бяха избрали откъси от различни литературни произведения, които представиха по артистичен начин пред своите връстници. Бе проведена и забавна образователна викторина, която..

публикувано на 12.06.24 в 11:18

Без нарушения на НВО по математика в област Благоевград

Днес се проведе националното външно оценяване по математика за десетокласниците. Изпитът започна в 8 часа. Неговата продължителност бе 90 минути. 2682-ма ученици се явиха на външното оценяване в 54 училища на територията на област Благоевград, каза за Радио Благоевград , Методи Попов от РУО. Изпитът е преминал без нарушения. Учениците са работили..

публикувано на 12.06.24 в 10:52