Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира 12-ото издание на конкурса „Нашите деца свирят Бах“

Дванадесето издание на конкурса за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Това е конкурс с над 30-годишна история, като първото му издание е през 1992 г. Идеята за неговото създаване е на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в благоевградското читалище. До 1999 г. конкурсът има 7 издания, някои от които с международно участие. Следва неговото прекъсване за период от близо 20 години, за да бъде възроден отново през 2018 година.

Всяка следваща година интересът към него се увеличава, като има участници от цялата страна, а Радио Благоевград предоставя неизменната си медийна подкрепа при провеждането му. Тази година участниците са 43-ма, на възраст от 8 до 19 години. Състезанието се провежда в 4 възрастови групи и 8 категории. До 2020 година има изискване участниците да не са ученици в професионални музикални училища, но организаторите решават, че така тези деца биват ощетявани и въвеждат категория Б - за ученици от професионални музикални училища.  Задължителната пиеса, която изпълняват децата на пиано е на Бах.

„Полифоничната музика, каквато е музиката на Бах, дава на децата и музикантски, и двигателни способности на ръцете, защото при нея  двете ръце, двете различни мелодии са относително самостоятелни и същност едната ръка не знае какво свири другата – образно казано. Тази музика е залегнала и в програмата на музикалните училища. За съжаление децата все по-рядко свирят Бах, защото поколенията са други и предпочитат по-лесната музика, по-съвременната. Радвам се, че с всяка година интересът към конкурса се увеличава, за да можем да провокираме децата да свирят именно тази музика. “, коментира пред Радио Благоевград Илиян Юручки – секретар на НЧ „Никола Вапцаров - 1866“ – Благоевград.

Официалното откриване на събитието е от 10 часа в големия читалищен салон, а конкурсната програма ще започне в 10 и 15. От 17:30 всички желаещи благоевградчани ще могат да се насладят на концерт на Ромео Смилков. В 18 часа ще бъдат наградени големите победители, а в 18:30 лауреатите на конкурса ще изнесат концерт.

Журито, което ще оценява младите пианисти е в състав от председател – проф. Йордан Гошев от ЮЗУ Благоевград, членове – проф. Ромео Смилков от музикалната академия в Пловдив и Павлина Чочова – педагог и  един от създателите на конкурса. 



По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49