Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Самоков написа книга

Книгата „Културно богатство, плод на родствена връзка“ написа след проучване единадесетокласникът Йордан Тенев от Профилираната гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков. Пред репортер на Радио Благоевград той разказа, че е записал паралелка с изучаване на химия, биология и немски език, но винаги се е интересувал от история.

„Повод за написването на книгата беше 13-тият Национален исторически конкурс. Реших да опитам. Аз написах една малка книжка, около 20 странички. Конкурсът беше повод да проуча личности от Самоков. Имена на улици са кръстени на тях. Но не съм знаел с какво са свързани тези личности. Започнах да се интересувам. Проучването ми помогна да създам връзки с уредниците в музея в Самоков. Това пък по-късно стана причина да ме вземат като стажант лятото за два месеца при тях.“

Йордан Тенев споделя, че още от малък се е интересувал от Никола Карастоянов, човекът, създал първата българска печатница. „Тази фамилия има много голям отпечатък в историята. Друго характерно нещо в Самоков са картофите. Разбрах кой ги е внесъл като култура. Това е Димитър Смиркаров, знатен търговец, борил се е както за църковното дело, така и за развитието на стопанския живот в града. Самоков е бил развит възрожденски град. Димитър Смиркаров донася тази култура, даже пише книга как да се борави с нея, как да се приготвят ястията. Той обогатява стопанския живот в Самоков. Както ви казах, аз винаги съм се интересувал от родствените връзки между хората и такава открих между Димитър Смиркаров и Карастоянов.  Дъщерята на Димитър Смиркаров се жени за сина на Никола Карастоянов – Атанас Карастоянов. По този начин две фамилии, които имат сериозен отпечатък върху българската история, всъщност дават една фамилия на България, която се счита за основоположник на българската фотография. Атанас Карастоянов е един от първите български фотографи, дори е бил фотограф на сръбския крал“ – разказва още ученикът и допълва, че съвсем скоро ще бъде издадена книга за историята на Бельовата черква. „Музеят ми гласува доверие лятото да набера ръкописа от 1912 г., който е написан по изключително красив начин, да го набера на компютър и да стана един от съставителите на книгата. Много благодаря на ръководството на музея и на неговия директор д-р Хаджиангелов, че ми предоставиха тази възможност да бъда част от процеса и да се докосна до работата на един музеен работник. Тази книга беше повод да започна да се занимавам с калиграфия. Огромно беше вълнението за мен и с нетърпение очаквам издаването на книгата“.

Йордан Тенев сподели, че се интересува и от литература. „Аз съм един от организаторите на литературен клуб „Агадор“. Това беше една от моите цели – да се създаде в гимназията клуб.“ Гимназистите, участници в клуба, се занимават с изкуство и литература, с писане на творчески текстове и поезия. Клубът „Агадор“ към Профилираната гимназия „Константин Фотинов“ гр. Самоков вече има реализирани събития – „Вечер на любовната поезия“, „Нека ви разкажа“, „Черно и бяло“, с които привличат не само съученици, но и родители и общественици към  дейността на младите хора. Ръководи ги преподавателят по български език и литература в гимназията Костадинка Христова.

След като завърши средното си образование, Йордан Тенев ще кандидатства в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „История“. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41