Честит 24 май!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отглеждат щрауси и пауни?

7
Снимка: Биляна Славчева

Ако сте решили да прекарате няколко дни сред красива природа и интересни животни, посетете община Белица. По пътя към Парка за мечки със сигурност ще ви направи впечатление едно райско кътче, където можете да си починете, да опитате вкусни специалитети и да се порадвате на екзотичните животни, нехарактерни за нашите географски ширини. В добре направени заграждения можете да видите разхождащи се любопитни щрауси, грациозни пауни, срамежливи гълъби, наперени фазани и други пернати обитатели.

Зоокътът съществува от 2020 година, като най-впечатляващите животни, които привличат вниманието на посетителите, са двата едногодишни щрауса - мъжки и женски. Преди около две години, екзотичните птици са били десетина, но глутница кучета ги е нападнала и сега са останали само два екземпляра. След около година и половина се очаква да имат и поколение.

„Щраусите не се отглеждат трудно, но винаги трябва да си много внимателен, защото, освен доста любопитни, те могат да бъдат и опасни. Развиват скорост от около 40-60 км в час, когато тичат. Шутът им също е много опасен, защото имат добре развит огромен нокът, с който могат да убият животно без проблем. Затова трябва да се наблюдават от далече“, коментира за Радио Благоевград Алекси Зотев, собственик на зоокъта.

Той обясни, че щраусите се хранят със специална храна, в момента младите птици тежат около 80 - 90 кг, растат до около тригодишна възраст, когато могат да стигнат и до 3 метра височина. Добре е посетителите да не ги хранят, защото човката на птиците е много силна и не са изключени инциденти.

Едно щраусово яйце отговаря на около 28 кокоши яйца, много по-калорични са, тежат около 1500-1600 грама едното. Имат много здрави черупки, които се дупчат доста трудно. Щраусите са дълголетни животни, живеят до около 50 години, а през зимата се радват на снега и могат да понесат температури до минус 22 градуса.

В райското кътче се отглеждат още пауни, фазани, гълъби, гугутки и други животни.

„Пауните са малко своенравни и сложни за отглеждане. Борят се за територия и в размножителния период мъжките са малко по-агресивни. В момента имаме около 15 яйца от тях. Когато има по-силен шум от коли и други дразнители, започват да издават специфични звуци. Засега хората не посягат на животните, само им се възхищават, радват им се“, сподели още Алекси Зотев.

Намерението му е в бъдеще да разшири зоотъка с още животни - зайци, интересни породи кокошки, лебеди, които ще плуват в свое езеро.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Алекси Зотев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21