Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат заявления за помощи за ученици без бележка от училище

Автор:

Агенцията социално подпомагане приема заявленията за отпускане на еднократните помощи от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас, без да изисква бележка от училищата, че децата учат. Това обяви заместник-министър Мая Василева.

"Като искам да подчертая, че те не отпадат учениците от I и VIII клас. За учениците от II, III и IV клас няма такова изискване за представяне на бележки. Колегите по места от дирекциите в страната приемат заявления. Те се обработват своевременно и ще я получат тази еднократна помощ за започване на училище веднага, след като бъде приет държавния бюджет и веднага след като бъдат отразени необходимите промени", коментира заместник-министър Василев.

До края на годината е реалистично бедните да получат пакетите от 17 хранителни продукта и  хигиенни материали от първа необходимост по европейската програма "Храни и материално подпомагане", в ход са обществените поръчки за доставка на продуктите и материалите.

Най-рано от 2025 година социалното подпомагане ще доплаща на пенсионерите, които  са доходи под линията на бедност до размерът й. Социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че НАП ще администрира новата система за всеобхватно проследяване на доходите, която трябва да заработи  в края на 2024 година.

"За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България, това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането", коментира Шалапатова. 

В първите дни на август националната статистика ще подаде данните за средната заплата за полугодието, за да може да се определи от първи септември и размерът на минималната заплата за следващата година. Формулата предвижда минималното възнаграждение от 1 ви януари да е половината от средното за първите две тримесечия на тази.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Променят движението при 16 км на АМ „Струма“ в посока София

От  днес се променя организацията на движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява до 70 км/ч, а..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

Стана ясна причината за пожара в сградата на Община Кресна

Извършване на огневи работи (монтаж на метална решетка на прозорец) в санитарно помещение на третия етаж на сградата е довело до пожара в сградата на Община Кресна, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Благоевград.  Припомняме, че около 09:44 часа вчера е получен сигнал за пожар в административната сграда на община Кресна. Произшествието е..

публикувано на 29.05.24 в 11:33
Първите три газови когенератори бяха пуснати в експлоатация през есента

Нова инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”

Нова когенераторна инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”. Дружеството е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 7 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на оферти е 13 юни. Новата когенерация ще бъде разположена в близост до пуснатите в експлоатация през есента три газови когенератори. В ноизграденото хале ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 11:20

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

Магистрала, или не в Кресненското дефиле

На 4 юни от 16:00 ч в Аула “Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия ще бъде представен прогреса по проект и инвестиционното предложение “Обща инфраструктура на високоскоростна железопътна линия София - Солун и автомагистрала в участъка Симитли - Кресна”.  Проектът предвижда високоскоростна (над 250 км/час) железопътна..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за..

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго..

публикувано на 29.05.24 в 09:23