Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислава Кутларска: Всяка българска носия е красива и крие своята история

Борислава Кутларска е един млад и деен човек от Разлог. Тя свири на тамбура, пее и танцува народни танци. Обича българския фолклор от съвсем малка и той се превръща в начин на живот за нея. Възпитаник е на читалището в Разлог - НЧ "15 септември 1903-1909", което смело заявява, че се явява сърцето на града, мястото, където младите хора получават не само уроци по фолклор, а и житейски такива. 

"За голяма част от отношението, което имам към българските традиции и фолклор, мога да благодаря на моето семейство, защото те винаги са до мен, около мен и сбъдват моите мечти. Огромна благодарност имам и към читалището в Разлог, където работят едни изключителни професионалисти, хора, които обичат българското и децата на Разлог. Те са ни възпитали на тази любов, те са ни предали техните знания и мога да кажа, че голяма част от това, че ние сме хора, се дължи на тях", разказва пред Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Юни месец тази година Борислава навърши 18 години. Тя участва във Фестивала на фолклорната носия - Жеравна вече в седем издания подред, но за първа година се явява в надпреварата за най-автентична празнична носия в категория "Жени", където сред 50 костюма, журито отсъди първото място именно за носията, която представи девойката от Разлог.

"Три пъти преди това съм участвала в категория "Деца", където спечелих три първи места за автентична носия, тази година, след като навърших 18, се явих в категория "Жени". Носията, която представих е бежанска носия. Тя идва от село Баница, Серес. Пренесена е в Разлог 1912-1913 година по време на бежанските вълни. Ппритежание е на Светла Бонкова, с която сме изключително близки и всяка година заедно посещаваме фестивала в Жеравна", споделя за предаването "С усмивка в събота" в ефира на Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Борислава казва, че за нея няма българска носия, която да не е красива и да не носи в себе си история. За това е изключително щастлива и развълнувана, че именно нейната носия бива удостоена с първото място. Освен за народния костюм, разложанката печели и специална награда за автентични пафти. 

"Първоначално бях доста притеснена дали ще се справя да разкажа всичко за носията така, както е зададено като изисквания от журито, но след като вече се впуснеш в това преживяване, просто претръпваш и цялата емоция те превзема. Чувството е уникално. Човек, който не е посещавал фестивала, не може да разбере каква е тази тръпка. Препоръчвам на всеки да посети фестивала, за да усети своя корен, да почувства себе си", призовава Борислава Кутларска.

"Мечтая за много неща. Мечтая за по-голямо личностно развитие не само във фолклора, но и за нещата, които съм си поставила като цели в живота. Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен, които да поддържат тази искра у себе си и да я запалват и у околните", завършва Борислава. 

Чуйте интервюто на Ваня Бахчиванова с Борислава Кутларска в прикачения файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22