Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С около 10% ще бъде по-скъпа зимнината тази есен

На вододела между лятото и есента, в най-благодатния за земеделска продукция период в годината, цените на плодовете и зеленчуците продължават да вървят нагоре. Можем да предположим, че една от причините е нестабилното време както през пролетта, така и през лятото, но със сигурност има и други фактори, които влияят на пазара.

В Благоевград цените на зеленчуците и плодовете продължават да държат високи нива. Например, цените на доматите варират от 3 до 4 лева, краставиците – се продават 2-3 лева за килограм, подобна е цената на прасковите и нектарините, крушите струват между 3 и 4 лева за килограм. Според пазарните експерти, основата причина за скъпата земеделска продукция по това време на годината е неблагоприятният климат, особено през пролетта.

„Имахме доста по-лоша реколта, особено при плодовете. При доматите имаше по-малко външно производство и на практика наблюдаваме тези явления. Краставицата е интересен продукт, тя буквално беше с 30% нагоре, следващата седмица с 30% надолу, за последните четири дена е отново в посока надолу. Доста сериозна вариация, абсолютно неритмично предлагане. При лука продължава да е лоша реколтата, затова и цената му е с 40% по-висока. Той е шампион, спрямо нивата от миналата година. Морковът е по-евтин с около 12%“, коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, който прогнозира, че плодовете и зеленчуците ще останат по-скъпи и в началото на есента.

При останалите хранителни продукти също има вариации. При сиренето увеличението в цената е с около 5%, кашкавалът е с 10% по-скъп, маслото е с 6 % по-евтино, а свинското месо е с цени като миналата година. Олиото и рибата са също по-евтини в сравнение с миналата година. Варивата също имат стабилни цени. Захарта е по-скъпа, спрямо миналата година, с около 6% и тенденцията е да се повишава.

„ С 11% ще бъдат по-скъпи и суровините за приготвянето на зимнината тази година. Това зависи от продуктите, които ще се използват, какви са и откъде ще бъдат закупени. Това ще оскъпи зимнината с около 10% на средна база. Ако някой прави туршия от зеле, тя ще му бъде по-скъпа с 9% към днешна дата. Лютеницата също ще е по-скъпа, защото доматът в момента не е изгодна суровина за консервиране, заради малкото предлагане. Тук основата причина е изключително лошото време през пролетта. Цените на червения и зеления пипер са на равнищата от миналата година, при него предлагането е по-добро. Туршията от чушки ще бъде като миналата година“, допълни Владимир Иванов.

Според него, пазарните процеси се развиват бавно, има добра запасеност на пазара от родно и вносно производство. Няма причини за резки движения на цените нагоре. Очаква се, ако има повишение, то да е с 1%-1,5%. Тенденцията през следващите седмици е за задържане на цените или много малко движение нагоре, с уговорката, че наблизо се води война и не е сигурно какво може да се случи в геополитически план.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Любов от пръв поглед и любов за цял живот - историята на сем. Митови от Брежани

Бъдни вечер е празник на семейното огнище, на уюта и топлината, които ни носи домът. Бъдни вечер е обич, усмивки и споделеност с хората, които обичаме. Празник, който събира цялото семейство около масата, с молитва за здраве и светли бъднини. Днес ви разказваме историята на едно голямо и щастливо българско семейство, което в началото на..

публикувано на 24.12.24 в 13:19

Добромир Добрев: Служителите в МВР са недоволни

Продължават дебатите около представения проектобюджет от служебното правителство за 2025-та година. Има много спорове около завишените приходи, които трябва да се получат, както и около доста завишената разходна част. Още през пролетта на годината предишният парламент гласува завишени разходи за системата на МВР, както и за армията. В сегашната..

публикувано на 23.12.24 в 10:37

Доц. Евгения Благоева: Храната е част от културата на едно общество

Храненето, не само като процес за биологично поддържане на  организма, а и като  култура и социално общуване – тази гледна точна предложи на слушателите на Радио Благоевград доц. д-р Евгения Благоева, преподавател в департамента „Антропология“ на Нов български университет. „ Това е много важно, че храненето винаги е едно сътрапезничество. Не..

публикувано на 23.12.24 в 10:04

Анатоли Костов: „Пътят на водата“ е темата на „Раждавица филм фест-2025“

Второто издание на „Раждавица филм фест“ ще се проведе от 29 юни до 5 юли 2025 година – това съобщи за Радио Благоевград Анатоли Костов, един от организаторите на фестивала. Темата е „Пътят на водата“, като се запазва  основната цел на фестивала - популяризиране на независими творци, на авторски късометражни,  игрални и документални филми - както..

публикувано на 23.12.24 в 09:59

Ученичка от Петрич е отличена в инициативата „Човек на годината“

Ученичката Любомира Ангелова от Профилирана гимназия "Пейо К. Яворов" в Петрич, бе отличена с грамота в инициативата "Човек на годината" за 2024 на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и защитата им. Дванадесетокласничката участва и инициира редица благотворителни прояви. „Всичко започна, когато едно бездомно куче..

публикувано на 23.12.24 в 09:46

„Да откриеш Софроний“ – новата книга на Искрен Красимиров

„Да откриеш Софроний” е третата книга от авторската поредица на Искрен Красимиров, посветена на българските национални герои. Според автора Софроний е личност, която често остава в сянката на по-популярни герои от епохата. Със своя изследователски хъс и увлекателен разказ, Искрен Красимиров търси отговор на въпроса: Кой всъщност е Софроний и каква..

публикувано на 23.12.24 в 09:36

Александър Геров: едно неспокойно съзнание

 На 22 декември 1997 г. българската литературна общественост загуби  Александър Геров . Пламен Дойнов озаглави книгата си, посветена на Александър Геров "Поезия и познание" и това със сигурност е едно от най-точните описания на същината на творчеството на Геров, неговия принос и значимостта му. Предлагаме ви да чуете как Александър Геров чете..

публикувано на 22.12.24 в 20:38