Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрата защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна

Най-инвативната защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна и в България по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. 9-валентна ваксина срещу 9-те типа човешки папилома вирус, които са най-честите причинители на HPV заболяванията.

В навечерието на първия учебен ден стартира информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на ваксинирането на деца и юноши срещу човешкия папилома вирус. Организатор на кампанията е Коалиция HPV, обединяваща водещи специалисти в различни области на медицината и неправителствени организации, чиято цел е превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. По думите и човешкия папилома вирус е най-разпространения патоген, който се предава по полов път. „НPV причинява кондиломи, папиломи, но може да причини при жените рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на ануса, при мъжете – рак на ануса, както и на главата и шията. Реално и двата пола страдат от човешкия папилома вирус“.

  Всички сексуално активни мъже и жени ли се срещат с човешкия папилома вирус през живота си?  „Почти всички. Статистически мъжете се срещат по-често с вируса. Доказано е, че над 90% при полово активните мъже и над 80% при полово активните жени ще се срещнат минимум 1 път през живота си с човешкия папилома вирус“.

  Защо ваксината трябва да се постави преди младите хора да започнат сексуалните контакти? „При клиничните изпитвания и след това при различните проучвания, които са правени  в реалната практика в държави, с масово приложение на ваксината срещу човешкия папилома вирус – е доказано, че тя е най-ефективна в тези първи години преди да станат сексуално активни младите хора. Затова най-оптималната възраст за изграждане на най-траен и ефективен имунитет е възрастта 9-17 години. Защото реално е добре да се изгради една добра протекция преди изобщо човек да бъде в контакт с този толкова разпространен вирус. Поради тази причина се препоръчва ваксината да се поставя на момичета и момчета преди те да имат полов контакт. В зависимост от възрастта е възможно да има необходимост от 2 или 3 дози, но след проведен пълен ваксинационен курс тези деца и младежи ще имат доживотна протекция срещу този вирус.“


 Ще има ли ефект ако ваксината срещу човешкия папилома вирус си поставят хора, които вече са сексуално активни? „Могат. От Центъра за превенция и контрол на заразните болести в САЩ определят горна граница 45 години. Но тя може и да не се спазва, тъй като човек може да се ваксинира на всяка една възраст след 9-годишна възраст нагоре. Винаги може да има само полза, няма риск, дори тези лица в момента да са с активна инфекция с някой тип човешки папилома вирус. Ваксината ще им осигури протекция срещу другите типове, а дори и срещу този, от който в момента те са заразени. При този вирус за нас е неприятно, но за него е много удобно, защото той си е изградил механизъм, чрез който се крие от имунната система. Реално човек дори и в миналото да се е самоочистил от някой от типовете човешки папилома вирус, той не изгражда траен имунитет. Траен имунитет може да  изгради само ваксината срещу човешки папилома вирус“.

   Д-р Христиана Бацелова уточни, че 9-валентната ваксина срещу HPV по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка на Министерството на здравеопазването е безплатна за момичета на възраст от 10 до 14 ненавършени години. По този начин България се нарежда до страните от Европейския съюз и някои извън Европа, които са проваксинално настроени, като някои от тези страни са елеминирали рака на маточната шийка при младите жени. „Австралия е типичния пример за това как една високоефективна ваксина, прилагана масово на момчета и момичета, доведе до елиминирането на рака на маточната шийка при младите жени. Те са пример за доверие от страна на родителите към здравните власти и постигнаха много голям успех. Туркменистан е държава, в която има 99% обхват по тяхната програма с ваксината срещу човешкия папилома вирус. Дори Македония и Сърбия са по-добре от нас. Тъжно ми е да го кажа, но ние сме изключително изостанали в това отношение, което води до това, че повече от 1 жена на ден губи живота си заради рак на маточната шийка“.



   За желаещите да направят ваксина по Националната програма за първична профилактика за рак на маточната шийка с осигурена безплатна 9-валентна ваксина, д-р Бацелова поясни, че тя може да бъде поставена при личния лекар. Всички останали могат да закупят ваксината от аптека и да им бъде поставена от лекар.


   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07