Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 майстори на четката представиха своя поглед върху света

  В Деня на свети Лука – покровител на художниците, в Градската художествена галерия в Благоевград бе открита обща художествена изложба. 43 майстори на четката представиха 80 платна – живопис, графика, приложно изкуство, скулптура. Любима Бърдарова, Пламен Бонев и Христо Шапкаров са призьорите от изложбата, определени от тричленно жури.

  Част от картините, носещи пастелна мекота на цветовете показват красотата на природата, други създават усещане за свобода, спокойствие и емоция. Могат да бъдат видяни творби, които провокират към размисъл, както и послания за мъдрост, топлина и уют, морски сюжети, носещи усещане за вечност.


  Иван Милушев, директор на галерията, който бе част от журито сподели в интервю за БНР-Радио Благоевград, че „благоевградските художници поддържат много високо професионално ниво. Професионалисти, познати не само в региона, а и в цялата страна сред гилдията, както и млади талантливи творци, които активно търсят своето място в изкуството“.


  „Приемам наградата като признание за труда, който полагам. Показвам своя  вътрешен свят и чувственост на платното и искам да стигнат  като послание за повече доброта и  светлина за хората“ – сподели с вълнение за Радио Благоевград Любима Бърдарова, която бе отличена от журито.

  Наградите бяха осигурени от Община Благоевград.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще строят петзвезден хотел в местността Картала и помпена станция в Българчево

С награждаване на изявени спортисти – боксьори и гимнастици започна поредното заседание на Общински съвет – Благоевград. В началото Александър Марков положи клетва като общински съветник от ГЕРБ на мястото на Ана Георгиева, която по свое желание напусна местния парламент. В дневния ред влязоха три предложения на кмета на община Благоевград.  Две..

публикувано на 28.06.24 в 12:41

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС, пише БНР. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Изложба „Цвят и музика“ в Кочериново

Самостоятелна изложба под надслов „Цвят и музика“ на художника Стоимен Шопов от Кочериново организира НЧ „Пробуда“. Събитието е със съдействието на Община Кочериново и ще бъде на 13.07.2024 от 11:00 ч в изложбената зала. Изложбата ще бъде допълнена и с музикален инструментален съпровод.  Гост-музиканти са Йоана Стратева – цигулка и Светлана..

публикувано на 28.06.24 в 12:32

Летният сезон на Бъндеришка поляна започва на 29 юни

Летният сезон в Банско започва на 29 юни, съобщиха от „Юлен“ АД. На Бъндеришка поляна ви очакват най-дългата водна пързалка в Европа, мини-голф и студена бира. Пирин предлага чудесни възможности за отдих и спорт, далеч от тълпите в летните курорти. Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните..

публикувано на 28.06.24 в 11:33

Отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата в Перник

В Перник отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата. В кампанията с участието на Областната дирекция на МВР, се включиха ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“. Те раздадоха над 50 броя листовки, изготвени от тях и посветени на пътната безопасност. Превантивната акция се проведе на ул...

публикувано на 28.06.24 в 11:08

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство. Борисов коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. На въпрос защо президентът Румен Радев е отказал да отиде на Срещата на върха на НАТО, той заяви, че засекретените..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

Без платено паркиране в дните на Празника на черешата в Кюстендил

Общината в Кюстендил премахва платеното паркиране в дните на провеждането на Празника на черешата. Зоните за кратковременно платено паркиране в града няма да работят на 28, 29 и 30 юни. В тази връзка от Общината призоваха водачите да спазват правилата за спиране и паркиране в обхвата на "Зона за кратковременно платено паркиране“ и извън нея...

публикувано на 28.06.24 в 09:42