Вреден ли е глутенът и какъв хляб да ядем, на този изключително актуален въпрос ни дава отговор Оксана Руяноска.
Оксана работи в администрация, но е и творческа личност, и в свободното си време пече домашен хляб с квас. Била е Жена на годината на Благоевград, общественик, занимава се с благотворителна дейност.
От няколко години тя е създала и сама подхранва своя квас, пече домашен хляб за семейството, колегите и приятелите си. За нея целият процес по месенето и изпичането на хляб е нещо като медитация и магия, връщане към корените, обединяване на семейството около една маса.
„Разбира се, в днешно време магазинният хляб вече не е същият, предизвиква често подуване на корема, защото е пълен с набухватели, аромати и други съмнителни съставки в стремежа за повече количество за сметка на качеството. Затова е важно да знаем какъв хляб е полезен за нашето здраве. Световната организация на гастроентеролозите наскоро заяви, че само 1 % от населението на Земята страда от рядкото заболяване целиакия /непоносимост към глутена/, а от алергия към пшеницата – 0,5%. Само лекар може да определи чрез изследвания тези редки заболявания и да предпише безглутенова диета. Глутенът е опасен само за много малка част от хората, а всички останали могат да си похапват вкусен хляб от пълнозърнесто брашно. Защото зърнените продукти са много полезни, в тях има много ценни влакна, витамини и минерали, желязо, калций и други питателни вещества, които понижават нивото на холестерол, стабилизират кръвното налягане и са профилактика за рака“, обясни за Радио Благоевград Оксана.
Какво е за нея целият процес по месенето и изпичането на хляб и какъв хляб трябва да консумираме в интервюто на Ива Сеизова с Оксана Руяноска:
Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството ни и по..
Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..
Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..
Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието на директори на училища за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий – 11 май. През тази година голямата награда..
Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове - съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на живота си, член е на Задругата..
На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..
Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания” на тема..