Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС съгласува мерки в подкрепа на биоразнообразието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз постигна съгласие да приеме оспорван закон за възстановяване на деградиралите природни екосистеми. Договорката между държавите членки и Европарламента беше постигната късно снощи, предаде БТА. Законът ще изисква от страните да въведат мерки за възстановяване на природата, която обхваща 20% от сушата и морските територии на Европейския съюз, до 2030 г. Целта е да се обърне тенденцията на намаляване на природните ресурси в Европа, 81 на сто от които са в лошо състояние.

Сделката е компромис, постигнат след месеци на политически кампании, които разкриха дълбоки различия между държавите и законодателите по отношение на екологичните мерки.

По време на преговорите някои правителства предупредиха, че Европа налага твърде много екологични закони на промишлеността, докато дясноцентристките законодатели водеха кампания за премахване на закона, с аргумента че той ще навреди на земеделските производители.

Според  Брюксел и някои представители обаче са необходими решителни действия, за да се спре рязкото намаляване на биоразнообразието е Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вторникът - слънчев. Срядата и четвъртъкът обаче пак ще са дъждовни

През нощта облачността над страната ще се разкъса и намалее, над повечето райони до предимно ясно. По-значителна ще остане облачността само над югозападните райони, където на отделни места е възможно да превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане ще..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 май, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  "Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше абсолютно..

публикувано на 20.05.24 в 12:58

200 червени бегонии ще засадят в Радомир

Близо 200 червени бегонии ще бъдат засадени в Радомир. Инициативата е посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под мотото :  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!” и е част от третия етап на Националната АНТИСПИН кампания. Цветната леха ще има формата на панделка и ще бъде изградена в двора на Младежкия културно-..

публикувано на 20.05.24 в 12:48

340 абитуриенти от община Дупница на втора задължителна матура

340 абитуриенти от община Дупница се явяват на втория задължителен зрелостен изпит днес. Най-много ученици са избрали английския език за втората матура. За него бяха подадени 101 от общо 188 заявления. 37 зрелостници са предпочели философията, 20 – биология, 11 – история и 6 – предприемачество. Само по три са заявленията за изпит по математика,..

публикувано на 20.05.24 в 11:25

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

  Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е прегледано..

публикувано на 20.05.24 в 10:37

Започва ремонт на моста при парк „Бачиново“

Цялостен ремонт на дървения мост, свързващ Алеята на здравето и езерото при парк „Бачиново“ стартира днес в 10.00 часа. Действията са неотложни, тъй като конструкцията на съоръжението е компрометирана. С цел недопускане на инциденти периметърът около него ще бъде обозначен и обезопасен. Очаква се ремонтът да приключи до 23 май (включително)...

публикувано на 20.05.24 в 09:27

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 09:15