Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С младежката си програма за иновации WWF насърчава бъдещето на България

За близо четири години Panda Labs генерира десетки идеи за по-добър живот


 Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е част от работата на природозащитната организация WWF от 2020 г. насам. Panda Labs е младежката програма на WWF за зелени иновации. Тя дава възможност на млади хора от цялата страна да се включат в борбата с едни от най-належащите екологични проблеми в заобикалящата ни среда. Програмата насърчава ученици и студенти да разгърнат своя потенциал и с помощта на изявени ментори да се превърнат в природозащитници, иноватори, инженери и предприемачи.
 
С кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“, WWF разказва повече за Panda Labs .
Повече от 500 младежи са преминали през Panda Labs само за няколко години в опит да намерят решение на наболели казуси като тези:

Разхищението на храна – данните сочат, че 40% от храната, произведена в световен мащаб, се изхвърля;

Летните жеги в градска среда – според експертите големите градове обичайно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги райони, което застрашава живота на хората и предизвиква икономически щети;

Ограничаването на разпространението на микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.


По време на програмата участниците имат подкрепата на предишни финалисти, научни експерти и опитни предприемачи, които им помагат да развият и представят своите идеи. В рамките на два дни и половина те изследват проблема от всички гледни точки: търсят неговите корени, последиците за природата и хората и начина, по който бизнесът може да помогне. Най-добрите отбори получават възможността да прекарат една седмица, изпълнена с обучения. Колкото по-оригинални, ефективни и изпълними са те, толкова по-голям е шансът да бъдат отличени с голямата награда – стартово финансиране от 7000 лева, за първоначални тестове на тяхната бизнес идея и създаване на прототип.
 
Макар естеството на проблемите да изглежда много по-мащабно от ученическите възможности, отборите в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:

Отбор SmartFood, които създадоха биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли;

Отбор КафЕко, които превърнаха утайка от кафе в екологична алтернатива на дървата за огрев;

Отбор BioFoam, които успяха да съставят формула за пестицид, създаден изцяло от натурални съставки като коприва и чесън; 

Отбор Амазия, които разработиха система за озеленяване на фасади в градска среда, която намалява нуждата и разходите за климатизация.


Вдъхновено от Panda Labs, младежкото въображение роди още много други софтуерни, технологични и артистични решения като хляб от бира, електрификация на ретро автомобили, ремонтиране на пътища с преработена пластмаса, охлаждане на покривните пространства в градовете и т.н.
 
„Предизвикателството на Panda Labs привлича ученици и студенти от всички краища на България: от София през Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, но пълни с талант градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 населени места у нас. И най-важното е, че участието в програмата не приключва с последната презентация и оценката на журито. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, готови да отделят от времето си, за да насърчават и подкрепят участниците, означава че приключението в света на предприемачеството тепърва започва“,
 сподели Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF .
 
Младите хора и справедливия преход
 
За да подпомогне борбата с климатичните промени, които оказват ежедневно влияние върху начина ни на живот, Panda labs проведе ексклузивен семестър посветен на бъдещето на енергията и развитието на въглищните райони у нас. Освен в България, той се състоя едновременно в още три Балкански страни – Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Инициативата провокира небивал интерес:

766 ученици и студенти, живеещи във въгледобивните региони на четирите държави, взеха участие в поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и международни срещи, в които обменяха добри практики и споделяха опит;

Участниците генерираха 55 идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници;

150 активни млади хора бяха включени в конкретни дейности, свързани с изготвянето на политики за застъпничество на местно ниво.


„Преходът към възобновяема и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България. Този преход трябва да бъде справедлив – както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора. Те заслужават шанс за достоен и щастлив живот, като подкрепят местната икономика и помогнат за възстановяването на щетите от въгледобива“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF .
 
В България програмата получи сериозна подкрепа от над 15 партньорски организации и институции, включително и от община Перник – важен център на един от двата въгледобивни района у нас.
Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. В нея вече се включи БНР и Радио Благоевград. Вижте повече на  wwf.bg/koleda.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38