Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов 54-и пакет оръжия и оборудване от САЩ за Украйна

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви че предоставя нов транш оръжия и оборудване за Украйна на стойност 250 милиона долара. 

Това е 54-ят пореден пакет помощ, който може да остане и последен, освен ако Конгресът не гласува поисканите от Байдън 61 милиарда долара нова помощ, която засега се сблъсква със съпротивата на Републиканците. Консерваторите в Конгреса искат да постигнат трудно приемлива сделка с демократите, за да предоставят подкрепата си, в замяна на въвеждане на строги гранични и имиграционни ограничения.

Новият пакет помощи включва противовъздушни ракети Stinger, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS, противотанкови системи Javelin и AT-4, както и боеприпаси за артилерия и стрелково оръжие. В изявление Министерството на отбраната на САЩ се казва, че тази помощ ще подкрепи: “най-неотложните нужди на Украйна, за да могат нейните сили да защитят своя суверенитет и независимост”.

От руската инвазия през февруари миналата година Конгресът е одобрил помощи за Киев за над 110 млрд. долара, но откакто републиканците поеха контрола над Конгреса не са били гласувани никакви допълнителни средства.

Украинското правителство предупреди, че може да се наложи да забави заплати и пенсии, ако не получи чуждестранна помощ. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Театърът в Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама"

В началото на лятото Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама". Театралният афиш на културния институт за последния месец преди сезона на отпуските предлага най-добрите постановки, играни през творческата година. "Сега е времето да благодарим на нашите верни почитатели и да им подарим един билет за..

публикувано на 12.06.24 в 10:13

Конкурс за управител на Общинската болница в Дупница

Конкурс за управител на Общинската болница се провежда днес в Дупница. Кандидати за поста са временно изпълняващият длъжността д-р Стефан Николов и стоматологът д-р Бойка Боянова. Двамата участваха и в предишния конкурс през април, който се провали. Те не бяха допуснати до събеседване, след като конкурсната комисия не одобри управленските им стратегии...

публикувано на 12.06.24 в 09:20

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата..

публикувано на 12.06.24 в 09:16

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност от..

публикувано на 12.06.24 в 09:12

Жълт код за бури, градушки и високи температури

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен. Ще се задържи горещо с максимални..

публикувано на 12.06.24 в 05:30

Лятна детска академия за спорт и превенция в Перник

Лятна детска академия за спорт и превенция организира в Перник ОД на МВР. Инициативата беше представена днес пред директори на училища, кметове на населени места и представители на различни институции През лятната ваканция ще се организират безплатни, системни дейности с деца, насочени към повишаване на знанията и възможностите по отношение на..

публикувано на 11.06.24 в 18:52

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в ЮЗУ

На 17 юни 2024 г. започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2024/2025 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Документите ще се приемат от 17 юни до 5 юли 2024 г. в зала 1102 А, етаж І на Учебен корпус № 1.  Онлайн документи се подават чрез  https://ksk.swu.bg/WebClient/  в срок от 17 юни до 03 юли 2024..

публикувано на 11.06.24 в 18:39