Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

146 години от Освобождението на Дупница от турско робство бяха отбелязани днес

Множество граждани, общинското ръководство, самодейци и ученици се събраха на Джерманския мост при Рибарника. Там беше пресъздадено посрещането на майор Орлински и войниците му от градските първенци, описано от краеведа Никола Лазарков. Поднесени бяха цветя пред паметната плоча на освободителя на Дупница. По ул. “Орлинска” премина многолюдното Шествие на свободата, водено от кмета, архиерейския наместник отец Георги Паликарски, председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. Слово за Освобождението произнесе кметът Първан Дангов пред паметната плоча на дупнишките опълченци, където също бяха поднесени цветя. Празникът продължи с народно хоро и изпълнения на танцова школа от Ямбол на площад “Свобода”.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разследва се смъртта на жена в Разлог

В Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за причиняване на смърт на жена в Разлог. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление   – умишлено убийство на майка. Вечерта на 13.06.2024 г. на телефон за спешни случаи 112 е постъпил сигнал от жена, живееща в Разлог, която съобщила притесненията си от неуспешни опити да се..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за..

публикувано на 14.06.24 в 14:38

Кои са депутатите от Перник в 50-то НС?

Досегашните депутати от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев - водач на листата в Перник и поставената на 8-мо място Христина Георгиева, която с 2683 преференции се нареди непосредствено след него ще представляват Перник и в 50-то Народно събрание. За трети път перничани изпращат в парламента и Димо Дренчев от „Възраждане”.  Спечеленият от „Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 12:49

Поклон пред делото на Дядото

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 168 години от рождението на Димитър Благоев, патрон на областния център. Церемонията започна в 10 часа. Представители на институции и партии, и граждани дойдоха пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград, за да се поклонят пред делото му.  Димитър Благоев, наричан от..

публикувано на 14.06.24 в 11:39

Буря изкорени дървета в Трънско

Снощната буря в Трънско е изкоренила дървета и е унищожила  градините на хората, съобщи кметът на Трън Цветислава Цветкова. Нанесени са щети и на земеделски имоти. Заради силния вятър и падналата градушка е било прекъснато електроснабдяването в цялото Знеполе и в района на селата Долна Мелна и Лева река. Подходите към четири села - Лешниковци,..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 09:28

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК обяви крайни..

публикувано на 14.06.24 в 09:25