Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Симитли започва работа по важни инфраструктурни проекти

Община Симитли има спечелени инфраструктурни  проекти в размер на 15 милиона лева, като работата по тях започва до 2 месеца – стана ясно от пресконференцията на кмета на общината Апостол Апостолов. „Ще бъде направен старият път между Симитли и Благоевград – отсечката, която се намира на територията на община Симитли, за да се насочи част от трафика през почивните дни в тази посока. Заложили сме и основен ремонт на пътя през село Железница, който е в окаяно състояние. Изцяло ще бъде обновен паркът в село Крупник, нов стадион ще бъде изграден в село Полена, 13 улици във всички села в община Симитли ще бъдат ремонтирани и обновени“ – каза в интервю за Радио Благоевград Апостолов. За всички проекти има издадени разрешителни и са избрани фирми-изпълнители.

  До 19 февруари се очаква да бъде приет бюджетът на община Симитли, който възлиза на 22 милиона 787 хиляди лева. Не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Апостолов посочи, че 40% от жителите на общината не са декларирали имуществото си - къщи, гаражи, прилежащи постройки и не плащат данъци за тях. „Още утре на сайта ще публикуваме съобщение за започващи проверки от мобилни екипи, които вече сме сформирали и ще дадем срок. Този път ще бъдем безкомпромисни“.

  До края на февруари ще бъде пуснат за движение тунел „Железница“ на Автомагистрала „Струма“. Съоръжението бе завършено преди една година, но покрай строителството му се активизираха  две свлачища, които блокираха процеса. Свлачищата вече са укрепени, като за едното е изградено уникално съоръжение, което наподобява външен тунел. С пускането на двете тръби магистралата ще се удължи до Симитли. Кметът Апостолов прогнозира, че пускането на тунел „Железница“ няма да отпуши движението край Симитли, а напротив – ще доведе до образуването на тапа вътре в самия тунел. „Аз мисля, че след пускането на тунела ще последва спиране на движението, защото между Благоевград и Симитли постоянно се образува тапа, наскоро ми се наложи в този участък да чакам три часа и половина. Представете си около 600 коли да се наложи да стоят и чакат вътре в тунела, а с идването на лятото този проблем ще стане огромен. Има хора с клаустрофобия, има малки деца, да не се наложи да хвърчат линейки“. Има начин да се разтовари трафикът като се изгради един алтернативен път край рудник Ораново.  Но засега държавата търси документи, за да установи чия собственост е теренът в района“.

  Апостол Апостолов обяви, че на финала са процедурите за издаване на разрешително за строеж на завода за бронирани автомобили в индустриалната зона на град Симитли. „Г-н Антон Стефов ще строи 3 завода, а покрай него има също доста известни инвеститори, които желаят да инвестират в зоната, засега водим преговори. До края на годината се надявам да има около 10 инвестиционни намерения. Отделно от това ще започне изграждането на съпътстващата инфраструктура – път, водопровод, канал и всичко, което е необходимо“.

  До края на август в град Симитли ще бъде открита Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С изложба в Градската художествена галерия започнаха честванията на 24 май в Благоевград

Живописците Георги Славков, Димка Ставрева и Юлияна Сотирова са отличените автори общата художествена изложба в Градската художествена галерия в Благоевград, посветена на 24 май. Тя включва 66 творби на 45 художници. Наградите са на стойност по 500 лева. Те се присъждат от кмета на община Благоевград. Директорът на галерията Иван Милушев, информира,..

публикувано на 23.05.24 в 19:14

Жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 16:53

Петима задържани при полицейска операция в Перник

Петима са задържани при провеждащата се в Перник мащабна полицейска операция, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. В хода на акцията са проверени множество адреси, 10 търговски обекти и 116лица. Трима от задържаните петима души са за купуване на гласове, а другите двама- за притежаване на акцизни стоки без бандерол.Образувано е едно досъдебно..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

Ден на отворените врати в ОУ „Христо Ботев“ Благоевград

По повод 24 май, в 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград се състоя празник, Ден на отворените врати. В двора на училището се събраха учениците от всички класове, учители – настоящи и бивши, родители, както и деца от ДГ №6 „Щастливо детство“. Учениците, участници в клубовете по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, имаха..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Работна среща за предотвратяване на пожари в ЮЗДП

В ЮЗДП се проведе  проверка за готовността за предотвратяване на пожари в горските територии през 2024 г.  В работната среща, освен експерти от предприятието, участваха представители на Изпълнителната дирекция по горите, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София,..

публикувано на 23.05.24 в 13:58

Обявиха победителите от литературния конкурс "Биньо Иванов"

Организационният комитет на националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" - Кюстендил обяви резултатите от неговото осемнадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с над 500 стихотворения. Първа награда е присъдена на Светлана Йонкова от София, за стихотворението "Безсмъртници", втората награда е..

публикувано на 23.05.24 в 12:48

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани се поклониха  и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14