Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокади на възлови пътища в Пернишко

С блокади на възлови пътища продължи протестът на земеделските производители в Пернишко. Временно бяха затворени Пътен възел „Даскалово”, пътят София- Кюстендил в района на Радомир и пътя за Стрезимировци в района на Брезник.

Блокадата на Пътен възел „Даскалово” започна малко преди 12.30 часа и продължи 15 минути. Затворени бяха всички подстъпи на съоръжението, като преди това тракторите направиха обиколка на „детелината” на много бавен ход. На място имаше полиция, която регулираше и пренасочваше автомобилния трафик. Въпреки това се образуваха големи задръствания. Браншът е в плачевно състояние, ако нещата не се подобрят се очакват масови фалити до 6 месеца, твърдят протестиращите.

„Продаваме на цени отпреди 10 години. Цената на торовете, горивата, рентите, работната ръка се е увеличила няколко пъти. Едва се издържа. За първа година субсидиите ги бавят вече втори месец. Преведоха някакви дребни пари”, каза Иво Виячев.

„Има голямо разделение и между националното ръководство на фонд „Земеделие” и на Министерството на земеделието с местните структури на фонда.Сега да отидем във фонд „Земеделие имам едно наказание, което не могат да ми кажат за какво е. Отивам там да проверя, те вдигат рамене. 3700 лв. са ми удържали и не знам за какво са ме наказали. Писмо няма, решение няма”, разказва Венцислав Евгениев от пернишкото село Богданов дол.

Земеделските производители искат ясни гаранции, че интересите им ще бъдат защитавани както на национално, така и на европейско ниво и се заканват, че няма да спрат докато не се намери решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полиция и жандармерия охраняват черешобера в Кюстендилско

Продължава специализираната полицейска операция за охрана на черешовата кампания в Кюстендилска  област. От днес в екипи са включени и служители на Регионална дирекция "Гранична полиция“ и жандармерията. Маршрутите на екипите са  съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъде увеличено полицейското присъствие в районите с черешови насаждения и около..

публикувано на 12.06.24 в 11:28

Празник на книгите в Благоевград

Празник на книгите събра десетки деца на Моста на влюбените в Благоевград. Приказни герои пренесоха малчуганите в чуден свят, изпълнен с приключения. Участниците бяха избрали откъси от различни литературни произведения, които представиха по артистичен начин пред своите връстници. Бе проведена и забавна образователна викторина, която..

публикувано на 12.06.24 в 11:18

Без нарушения на НВО по математика в област Благоевград

Днес се проведе националното външно оценяване по математика за десетокласниците. Изпитът започна в 8 часа. Неговата продължителност бе 90 минути. 2682-ма ученици се явиха на външното оценяване в 54 училища на територията на област Благоевград, каза за Радио Благоевград , Методи Попов от РУО. Изпитът е преминал без нарушения. Учениците са работили..

публикувано на 12.06.24 в 10:52

Театърът в Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама"

В началото на лятото Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама". Театралният афиш на културния институт за последния месец преди сезона на отпуските предлага най-добрите постановки, играни през творческата година. "Сега е времето да благодарим на нашите верни почитатели и да им подарим един билет за..

публикувано на 12.06.24 в 10:13

Конкурс за управител на Общинската болница в Дупница

Конкурс за управител на Общинската болница се провежда днес в Дупница. Кандидати за поста са временно изпълняващият длъжността д-р Стефан Николов и стоматологът д-р Бойка Боянова. Двамата участваха и в предишния конкурс през април, който се провали. Те не бяха допуснати до събеседване, след като конкурсната комисия не одобри управленските им стратегии...

публикувано на 12.06.24 в 09:20

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата..

публикувано на 12.06.24 в 09:16

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност от..

публикувано на 12.06.24 в 09:12