Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков и Габриел отговарят на депутатски въпроси

Автор:

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще отговарят на депутатски въпроси в рамките на парламентарния контрол.

Работната програма на НС започва с второ гласуване на промените в Закона за закрила и развитие на културата. Техни вносители са депутати от ГЕРБ - СДС и ДПС. Предвижда се създаване на публичен електронен регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата. Редът за поддържане на регистъра и за достъпа до него ще се определя с наредба на министъра на културата. Преди внасяне на националния културен календар в МС, той трябва да проведе обществени консултации. 

Министърът ще назначава директора на Национален фонд "Култура" след конкурс, който ще се проведе още тази година.

Веднага след това премиерът Николай Денков ще отговаря на въпроси на "Възраждане" за условията по приемането ни в Шенген по въздух и вода и процедурите по връщане на лица от Австрия и други европейски страни по условията на Дъблинския регламент. След него на трибуната застава вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Още 7 министри ще участват в парламентарния контрол. Най-много въпроси има към министрите на регионалното развитие – 10, на земеделието – 9 и на околната среда и водите – 8.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за..

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго..

публикувано на 29.05.24 в 09:23

Интензивни валежи и градушки

Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 29.05.24 в 06:56

Георги Първанов в Благоевград: Отрицанието е най-лошият път в отношенията ни с РС Македония

Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов припомни, че в Благоевград е бил преди повече от 20 години на една подобна лекция във връзка със 100 години от Илинденско-Преображенското въстание. Той участва в дискусия на тема „Отношенията между България и Северна Македония - от общо историческо минало към общо бъдеще“ и изнесе лекция..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Въженият парк в Благоевград ще бъде с вход свободен на 1 юни

Въженият парк в Благоевград ще бъде с вход свободен за децата на 1 юни. Идеята на общинското ръководство е да предостави още една възможност за забавление на малчуганите в Деня на детето. Работното време на атракциона е от 11.00 до 18.00 ч., с почивка от 14.00 ч. до 14.30 ч. С цел да се осигури ред и да бъде гарантиран достъпът на всяко дете,..

публикувано на 28.05.24 в 15:39

Спасителна акция в Трънско

Бедстващи две денонощия туристки са били открити и спасени в Трънско, съобщиха от ОДМВР- Перник. Женитe, на възраст 64 и 72 години, са се изгубили в гората на село Филиповци, махала „Драговски камък“. В издирването им са се включили 20 души. Издирването е започнало след получен сигнал на тел. 112 снощи, малко преди 23.00 часа. Сигналът подали самите..

публикувано на 28.05.24 в 15:33

С научен форум в ЮЗУ: 105 години български кооперативи

Трудово-производителните кооперации и връзката им с регионите и местните власти. Това беше основната насока на разговорите, които се проведоха между представителите на образованието и бизнеса в Благоевград. Поводът за научния форум бе отбелязването на 105 години от създаването на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации /ТПК/..

публикувано на 28.05.24 в 14:36