Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръшни хора „Ръка за ръка“ в центъра на Благоевград

Инициативата „Ръка за ръка“ е благотворителна, а нейната цел е да събере средства за ремонт на храма „Св. Георги Великомъченик“ в село Бистрица. Черквата е паметник на културата с местно значение. Построена е през 1861 година. 

Площад „Македония“ в центъра на Благоевград се превърна в пъстър, цветен мегдан, изпълнен с любители на танцовото изкуство и фолклора. Извиха се кръшни хора. Ритъмът бе зададен с популярното шоу с тъпани, инициатива на студио „Публични изяви“ на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От Центъра се включиха още ФТА „Пиринче“ и ДЮФА „Пиринска китка“. Един след друг на сцената излизаха любимите  народни изпълнители Иван Гоцев, Иван Дяков, Ивана Дякова, Стойка Германова и др. В хоротеката взеха участие всички танцови клубове от Благоевград, пристигнаха гости от цялата област. Целият площад дишаше в един ритъм. 

Организацията на събитието бе на съмишленици от инициативен комитет, който се е заел с нелеката задача да събере средствата за възстановяването на храма „Св. Великомъченик Георги“ в с. Бистрица. Величка Мангурева е член на Инициативния комитет. „Следващата събота и неделя доброволци ще се включат във възстановяването на храма. Надявам се за празника на 6 май храмът да бъде отворен“, сподели Мангурева. 

Над 150 игрохорци се включиха в инициативата „Ръка за ръка“ от ФФ „Ритмика“ с ръководител Асен Колев. „Тук сме, за да подкрепим каузата за възстановяване на най-старата и най-голямата черква в община Благоевград, черквата „Св. Георги Великомъченик".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена пострада при произшествие в Перник

80-годишна  жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие в Перник. Инцидентът е станал вчера в пернишкия кв. „Църква“. На ул. "Димитър Благоев"  възрастната жена била блъсната от лек автомобил, управляван от 47-годишен жител на село Студена.  Шофьорът закарал пострадалата пешеходка в ЦСМП – Перник. В последствие тя била транспортирана в столично..

публикувано на 17.05.24 в 11:16

Нормално е започнала матурата по български език и литература в област Благоевград

Нормално е стартирал зрелостният изпит по български език и литература в област Благоевград, каза за Радио Благоевград Методи Попов от РУО. Няма сигнали за нередности относно коректното провеждане на матурата, увери Попов.  Държавният изпит по български език и литература в област Благоевград е започнал в 8.50 ч. Тъй като има техническо време от..

публикувано на 17.05.24 в 11:11

Показват медалите на волейболистката Цветана Божурина

Медалите на легендарната волейболистка Цветана Божурина ще бъдат показани в Нощта на музеите в Перник. Колекцията си от отличия европейската шампионка от 1981 година и бронзова медалистка от Олимпиадата в Москва дари на музея в родния си Перник през месец март тази година. Децата ще имат възможност да изработват ръчно глинени съдове, да правят накити,..

публикувано на 17.05.24 в 10:53

Хеликоптерната площадка при тунел "Железница" вече е регистрирана

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в..

публикувано на 17.05.24 в 10:49

Разследват смъртта на жена от село Полена

Разследват смъртта на възрастна жена от село Полена, община Симитли, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. На 16 май е получен сигнал, че на 6 май с разкъсно-контузни рани по ръцете и краката, в Спешната медицинска помощ в Симитли е постъпила за преглед 86-годишната жена. Тя е била настанена за лечение в болницата в..

публикувано на 17.05.24 в 10:32

2 039 418 са пенсионерите през април

Броят на пенсионерите през месец април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и възраст е в..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Ново оборудване за Домашния патронаж в Сандански

Община Сандански спечели проект „Доставка на оборудване за нуждите на Домашен социален патронаж в гр. Сандански“.   Стойността на проекта е 49 500 лв. с ДДС, като 44 550 лв. се финансират от фонд Социална закрила“, а останалата част е съфинансиране от бюджета на общината.   С реализирането на проекта ще се подобри работната среда на..

публикувано на 17.05.24 в 09:50