Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът забранява разкриването на нови болници в страната

Автор:
Снимка: БТА

Ще се забрани разкриването на нови болници в страната до приемането на нова Национална здравна карта – това каза премиерът в оставка Николай Денков преди началото на редовното заседание на Министерски съвет днес.

Той уточни, че това ще стане с промени в Закона за лечебните заведения, които приема днес правителството.

"Здравеопазването не трябва да пада жертва на политическата нестабилност", посочи Денков.

Министър-председателят в оставка изтъкна, че Националната здравна карта не е актуализирана от 6 години и сега в някои области има ненужно висок брой болнични легла, а в други хората нямат достъп изобщо до адекватна медицинска грижа.

На заседанието на кабинета присъства и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Промените в Закона за лечебните заведения трябва да бъдат приети от НС, но забраната Денков мотивира с изпълнението на управленската програма. Той обяви, че МЗ сега актуализира Националната здравната карта.

"Със законопроекта ще дадем възможност на НЗОК да разпредели ресурсите си спрямо нуждите в страната", посочи той.

Денков смята, че следващото правителство трябва да изготви и приключи изготвянето на новата здравна карта за два месеца.

"В оставащите месеци ще придвижим всички важни решения в полза на хората и бизнеса, дори в среда на предизборна кампания, без редовно правителство, заключи премиерът  в оставка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 12:30

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот миналата..

публикувано на 29.04.24 в 10:57

Катастрофа край Югозападния университет

Катастрофа стана днес близо до Югозападния университет в Благоевград. Сигнал за инцидента е получен около 09:24 часа. По първоначални данни на кръстовището между ул. "Иван Михайлов" и бул. "Св. Димитър Солунски" са се ударили два леки автомобила. Водачката на единия е с оплаквания от болки в главата, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград...

публикувано на 29.04.24 в 10:52

НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение бе..

публикувано на 29.04.24 в 09:32

Президентско вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите Без да оспорва..

публикувано на 29.04.24 в 09:24

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на..

публикувано на 29.04.24 в 09:16

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 07:34