Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 3 години 25% от населението на България ще са пенсионери

Автор:

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надхвърли 30% - данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" Кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума.

"Въпреки всички извървяни положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя.

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 09:27

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става професионален..

публикувано на 07.05.24 в 09:25

Светли вторник и надежда за просветление

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица, която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети апостол Тома,..

публикувано на 07.05.24 в 09:15

Слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. В следобедните часове, главно над планинските райони ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Дневните температурите още малко ще..

публикувано на 07.05.24 в 09:05

Задръстване в района на Симитли

Засилен трафик към София и другите големи градове в последния от серията почивни дни. Най-натоварени са маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове с Гърция и Турция. В района на град Симитли този следобед се образува задръстване. Участъкът до началото на „АМ“Струма“  се преминава много бавно заради сливането на двата автомобилни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти необходимостта от реализация на проектите за модернизация: "Точно в днешното време на кризи, войни и..

публикувано на 06.05.24 в 11:56

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия.  Георги бил смел и доблестен мъж...

публикувано на 06.05.24 в 09:16