Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще заплаща лекарства за редки заболявания

Автор:

Държавата ще заплаща лекарства и медицински храни за хора с редки заболявания над 18 години, но ако са започнали това лечение преди навършване на пълнолетие. Разходът ще се поема до приключване на терапията. Това предвиждат поправки в Закона за здравето, внесени от депутати от четири парламентарни групи. От неправителствената организация „Общност Мостове“ ги определиха като дискриминационни.

Допълненията са внесени в Народното събрание в навечерието на насрочването на предсрочни парламентарни избори. Вносителите са от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Предлага се държавата да плаща започнало преди пълнолетие лечение на човек с рядко заболяване, след като той навърши 18 години, за да няма прекъсване в приема на лекарства и специални медицински храни. За тази година са предвидени 8.4 милиона лева, с които да се плати терапията на 25 пациенти, ставащи пълнолетни през 2024-та. Това означава, че хора, които не са започнали модерно лечение преди пълнолетие, няма да имат платено такова, обясни Антоанета Тончева от „Общност Мостове“. От организацията предлагат текст, който да гарантира заплащане на лечение извън задължителното здравно осигуряване за навършили 18 години, независимо кога е възникнало заболяването им.

Това са пациенти с редки болести, но и хора с рядка форма на често срещано заболяване, които в момента имат платено лечение до пълнолетие или до приключването му след навършване на 18 години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

340 абитуриенти от община Дупница на втора задължителна матура

340 абитуриенти от община Дупница се явяват на втория задължителен зрелостен изпит днес. Най-много ученици са избрали английския език за втората матура. За него бяха подадени 101 от общо 188 заявления. 37 зрелостници са предпочели философията, 20 – биология, 11 – история и 6 – предприемачество. Само по три са заявленията за изпит по математика,..

публикувано на 20.05.24 в 11:25

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

  Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е прегледано..

публикувано на 20.05.24 в 10:37

Започва ремонт на моста при парк „Бачиново“

Цялостен ремонт на дървения мост, свързващ Алеята на здравето и езерото при парк „Бачиново“ стартира днес в 10.00 часа. Действията са неотложни, тъй като конструкцията на съоръжението е компрометирана. С цел недопускане на инциденти периметърът около него ще бъде обозначен и обезопасен. Очаква се ремонтът да приключи до 23 май (включително)...

публикувано на 20.05.24 в 09:27

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 09:15

Синдикатите към университетите остават в протестна готовност

Синдикатите към висшите учебни заведения у нас са доволни от преговорите с министрите на облазованието и на финансите. Поради тази причина те се отказаха от насрочения за днес в 11 часа протест пред министерството на финансите в столицата, каза за Радио Благоевград синдикалният лидер в ЮЗУ “Неофит Рилски“, проф. д-р Пелагия Терзийска. Синдикатите са..

публикувано на 20.05.24 в 08:56

ПТП на АМ "Струма"

Движението при км 36 на АМ „Струма“ в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.05.24 в 08:45

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна.  Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 08:33